nieuws

Werk aan Wijkertunnel ligt precies op schema

bouwbreed Premium

De Wijkertunnel ligt op z’n plaats. Gisteren werd het laatste element van de verkeerstunnel bij IJmuiden afgezonken. In augustus volgend jaar wordt de tunnel in gebruik genomen. “Alles is precies verlopen zoals we het hadden gepland”, zegt H. Boelens van Strukton. “We zitten exact op schema. Het transport en het afzinken van de elementen hebben we tot op de dag nauwkeurig uitgevoerd.”

In 1993 begon de aanleg van de tunnel. Een jaar later werden de betonconstructies gemaakt en eind vorig jaar werd het laatste beton gestort. In april 1995 werd het eerste element afgezonken. In mei en juni volgden de andere elementen. De kosten van dit onderdeel bedroegen – 142 miljoen. Nu de elementen zijn aangebracht kan men via de tunnel vanaf IJmuiden onder het Noordzeekanaal doorgaan. “Er is licht in de duisternis gekomen”, aldus Boelens. In augustus volgend jaar gaat het eerste verkeer door de tunnel. Deze moet een belangrijke bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van de kop van Noord-Holland.

Scepsis

Projectleider F. van der Kerk zegt dat er aanvankelijk nog al wat scepsis was over de datum waarop het karwei zou zijn geklaard. Van der Kerk: “Een medewerker van het Vaarwegbeheer Noord-Holland zei dat we er wel op konden rekenen dat er zo’n drie maanden vertraging zouden optreden. Ik heb toen een weddenschap met hem afgesloten en die heb ik gewonnen.” Grote problemen hebben zich niet voorgedaan omdat van te voren alles duidelijk was gepland, aldus Boelens. “De opdrachtgever, Tunnel Enginering Consultants, had van te voren bepaald dat de aannemer alle tekeningen en berekeningen zou maken. Dat hebben we dan ook gedaan. Waarbij we natuurlijk wel een beroep konden doen op de kennis die bij hen voor handen was. Voordat de elementen werden afgezonken hebben we ze op allerlei mogelijke gebreken gecontroleerd. Zodra het eerste element op zijn plaats stond hebben we het werk geevalueerd. Op die manier konden we precies nagaan wat er eventueel was misgegaan, zodat we bij het afzinken van het volgende element niet weer dezelfde fout zouden maken. Die werkwijze heeft vruchten afgeworpen.” Ook de overige werkzaamheden aan de Wijkertunnel liggen op schema.

Reageer op dit artikel