nieuws

Vakcentrale FNV verlangt wettelijke regeling detachering

bouwbreed

De FNV wil een wettelijke regeling voor de detachering van werknemers. Volgens de vakcentrale is er sprake van wildgroei. Steeds meer arbeiders dreigen door het ontbreken van heldere regels hun rechten te verliezen.

Detachering treft naar schatting zo’n 50.000 werknemers. Bij detachering worden arbeiders die een arbeidsovereenkomst hebben met een bedrijf uitgeleend aan een ander bedrijf. Het komt veel voor in de elektrotechnische-sector en in branches als beveiliging, schoonmaak en catering. Volgens de FNV ontstaan daarbij vormen waarbij de scheiding met het klassieke uitzendwerk moeilijk valt te trekken.

De FNV wil detacheringsbedrijven beschouwen als toeleveringsbedrijven van arbeid. Zulke werknemers moeten een gebruikelijke arbeidsovereenkomst krijgen en onder de collectieve arbeidsovereenkomst van hun sector vallen.

Reageer op dit artikel