nieuws

Rollmops met vier aangedreven wielen

bouwbreed

In de straatmakerij is de Rollmops geen onbekende meer. Het gemotoriseerde, zeer beweeglijke hulpje laat zich , uitgerust met verschillende werktuigen, bij het straatmaken voor uiteenlopende werkzaamheden gebruiken.

Voor het aanvoeren van steenpakketten of het vlijen van klinkers rijdt de oppermachine over het gemaakte werk waarbij de kleine zwenkwielen aan de achterzijde van de machine zorg dragen voor een grote beweeglijkheid. Deze kleine stuurwielen maakten de Rollmops ongeschikt voor het rijden door onverhard terrein.

De behoefte binnen de straatmakerij om met de machine ook door het onverharde terrein te ke rijden, heeft geleid tot een technische aanpassing van Rollmops, waardoor hiermee nu ook onder last door het zand kan worden geploegd.

Daartoe heeft Handelsonderneming de Schans, die de Rollmops voor fabrikant Fracelco in ons land verkoopt, de rij-aandrijving gewijzigd. In plaats van twee aangedreven wielen, heeft de aangepaste uitvoering nu vier even grote door onafhankelijke hydromotoren aangedreven wielen. Met dit, op een schranklader gelijkend onderstel, beschikt de oppermachine over een goede terreinvaardigheid. Om de grote wendbaarheid bij werk op verharde ondergrond te bewaren zijn de kleine zwenkwieltjes in enkele minuten achter de achterwielen te monteren zodanig dat de achterwielen enkele centimeters vrij van de grond komen.

Een prototype van de Rollmops in aangepaste versie wordt door straatmakersbedrijf Koele uit Oldenkamp aan de praktijk getoetst. Naar verwacht zal de nieuwe uitvoering van de Rollmops waarvoor sinds kort ook de Vamil regeling van kracht is, over niet al te lange tijd in produktie worden genomen.

Reageer op dit artikel