nieuws

Managers warenhuis Zuid-Korea mogelijk levenslang in cel

bouwbreed

Acht dagen na het instorten van een groot warenhuis in Seoul heeft de Zuidkoreaanse regering een wet aangenomen die levenslange gevangenisstraf mogelijk maakt voor mensen die verantwoordelijk zijn voor een ramp.

Een tweede wet verhoogt de maximale gevangenisstraf tot tien jaar straf voor degenen die niet-dodelijk ongelukken veroorzaken.

Het parlement moet de wet begin deze week nog goedkeuren. Volgens de huidige regels kan iemand die de bouwvoorschriften negeert een maximale straf krijgen van vijf jaar cel en een geldboete van ruim – 100.000.

Een openbare aanklager in Seoul zei over bewijzen te beschikken dat de eigenaars van het warenhuis overheidsfunctionarissen hebben omgekocht.

De eigenaar Lee Chun bevindt zich samen met drie naaste medewerkers al een week in voorarrest. Zij zijn beschuldigd van dood door schuld, waarop een maximale gevangenisstraf van vijf jaar staat. Lee zou zo’n f. 200.000 aan steekpenningen hebben betaald en zou geweten hebben dat er instortingsgevaar bestond. Het officiele dodental van de ramp met het Sampoong-warenhuis is inmiddels opgelopen tot 142. Nog altijd staan 288 mensen als vermist te boek.

Reageer op dit artikel