nieuws

Maarssen heeft bouwtaak weten te verdubbelen

bouwbreed

De Utrechtse gemeente Maarssen heeft de woningbouwtaakstelling binnen het Regionaal Beraad Utrecht, weten te verdubbelen. Tot het jaar 2005 mag de gemeente nu 800 woningen bouwen. Dat zijn er 400 meer dan oorspronkelijk in het Intergemeentelijk Structuurplan voor Maarssen was opgenomen.

Echt tevreden is Maarssen niet helemaal. Immers, de gemeente heeft er dan nu wel 400 te bouwen woningen bij gekregen, maar de inzet was 1500 woningen.

“Maarssen was”, zo verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd, “in het Intergemeentelijk Structuurplan fors achtergesteld bij andere RBU-gemeenten. We konden dan ook niet akkoord gaan met voorgestelde taakstelling. De onderhandelingen om meer, zijn dan ook niet van een leien dakje gegaan.”

Inzet

De inzet van Maarssen was naast een ophoging van het bouwprogramma naar 1500 woningen tevens een claim van minimaal 1000 woningen na het jaar 2005. Het Regionaal Beraad Utrecht voelde echter niets voor een dergelijke ophoging van de taakstelling.

Als voornaamste tegenargument bracht het samenwerkingsverband naar voren dat bij dergelijke aantallen te bouwen woningen een dusdanige concurrentieverhouding met de geplande woningbouw in Leidsche Rijn en Houten-zuid kan optreden, dat de voortgang van beide locaties in gevaar wordt gebracht.

Zoals bekend is Leidsche Rijn de Vinex-locatie voor de Utrechtse regio. Hier moeten in totaal 30.000 woningen verrijzen. In Houten -zuid staan 6000 woningen gepland.

Binnen het RBU bleek dan ook totaal geen steun te zijn voor het Maarssense voorstel. “Het heeft er toen echt om gespannen, omdat we per se een verhoging van het bouwprogramma wilde hebben”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Compromis

Uiteindelijk is dan de verdubbeling van de taakstelling tot 2005 als compromis uit de bus komen rollen. “Daar ke we ons nu wel in vinden. Wat er na 2005 moet gebeuren, staat nog niet vast; daar zijn ook nog geen uitspraken over gedaan.”

De 800 woningen zegt de gemeente moeiteloos kwijt te ke. “Het gaat om kleine locaties, veelal in de verdichtingssfeer, waar we de woningen ke bouwen.”

Reageer op dit artikel