nieuws

Kantoor voor groot deel geprefabriceerd

bouwbreed

Voor de bouw van het hoofdkantoor van het elektronicabedrijf Neways in Heerlen wordt voor het eerst gebruik gemaakt van het nieuwe elementen prefab-bouwsysteem voor kantoren, dat Unidek heeft ontwikkeld. Daardoor is het tien verdiepingen tellende kantoor in acht tot tien weken op te leveren. Dat zal naar verwachting eind augustus zijn.

Het bouwen volgens een prefab-proces heeft grote voordelen met betrekking tot de kwaliteitsbeheersing. Elk onderdeel van de bouw is onder ideale omstandigheden te fabriceren en te controleren. Daardoor valt er letterlijk op de millimeter nauwkeurig te werken. Weersomstandigheden hebben nauwelijks invloed op het verloop van de bouw. De bouwplaats blijft overzichtelijk, omdat diverse onderdelen precies op tijd worden geleverd en ke worden ingezet. De opdrachtgever lijdt geen tijdsverlies, door de aaneensluitende produktie en dus ook geen nodeloos renteverlies.

De wand- en plafonddelen worden volledig geprefabriceerd op het werk afgeleverd. Ruim 95% van de systeemonderdelen wordt kant- en klaar op de bouwplaats geleverd. Uitgezonderd zijn het schilder- en tegelwerk. Het bouwproces verloopt volgens een modulair opbouwsysteem. Na het grondwerk worden geprefabriceerde funderingselementen geplaatst.

Kernelementen

Daarna worden de prefab betonnen kernelementen in blokken opgestapeld en indien nodig met behulp van trekstangen gekoppeld. De kernen hebben een vaste stramienmaat van 720 x 720 cm. In zo’n kern is ruimte voor twee liften, een trappenhuis en kabel-, ventilatie-, en leidingschachten.

Deze liftschachten bieden de stabiliteit voor de stalen draagconstructie, die bestaat uit kokerkolommen en de speciaal ontwikkelde ‘hoedliggers’. Door de uitgekiende maatvoering en bevestigingstechniek, is de staalconstructie snel te monteren. Vervolgens worden de verdiepingsvloeren bestaande uit prefab vloerplaten gelegd en de prefab gevelelementen aan de constructie opgehangen. De gevelelementen bestaan uit sandwichelementen van staal met een isolatiekern van EPS (polystyreen). Voor bijna alle geprefabriceerde bouwelementen geldt een stramienmaat van 180 cm. Vorm en kleur bieden talloze combinatiemogelijkheden. Ramen en deuren zijn geintegreerd in het systeem opgenomen.

Tot de geprefabriceerde elementen behoort het door Unidek BV te Gemert, in samenwerking met Unitech ontwikkelde ‘klimaatplafond’.

Dit is een combinatie van verwarmings- koelings- en ventilatievoorzieningen, die zijn geintegreerd in het plafond. Ze worden door een gebouwenbeheersysteem gecontroleerd en per ruimte geregeld.

Het plafond zelf bestaat uit wit gemoffelde geperforeerde stalen lamellen. Hierdoor wordt koude- dan wel warme lucht in de ruimte gebracht. Omdat een deel van de warme- en koude lucht naar boven voert, wordt ook de bovenliggende vloer in het proces van verwarmen en koelen betrokken. Dat geldt niet voor de beganegrondvloer.

Daarom wordt in een vijf centimeter dikke afsmeervloer een apart leidingstelsel aangelegd, dat tevens op het klimaatsysteem wordt aangesloten.

Er is voorts gebruik gemaakt van standaard kabelgoten en bekabeling door het hele pand heen. Daarin zijn alle benodigde bedradingen opgenomen voor telefoon, datacommunicatie en sterkstroom 220 Volt.

Reageer op dit artikel