nieuws

HWZ krijgt 10.000ste Volvo BM L120

bouwbreed

De aflevering van een nieuwe Volvo BM L120C aan Hollandse Wegenbouw Zanen (HWZ) is een mijlpaal in de geschiedenis van deze succesvolle wiellader geworden. Het betrof hier namelijk de 10.000 ste door Volvo geproduceerde L120.

Het machinepark van HWZ bestaat onder andere uit 14 wielladers waarvan de meeste de merknaam Volvo dragen. De eerste Volvo wiellader werd vijftien jaar geleden aangeschaft en was er een van het type Volvo BM 4300. Een leuk detail hierbij is dat de machinist die toen als eerste op een Volvo wiellader kwam nu de machinist van de nieuwe L120C zal zijn.

De nieuwe machine vervangt een L90 die voor het uit te voeren werk te klein werd. De machine zal worden ingezet op een ‘milieu plant’ waar hij ca. 6000 ton vervuilde grond per dag zal gaan overslaan.

‘Vieze locatie’

Het belangrijkste argument om voor deze machine te kiezen is, volgens de heer Klaasse Materieelbeheerder Wegenbouw bij HWZ, dat de machine veel zal moeten rijden op een ‘vieze’ locatie. De cabine is daartoe standaard uitgerust met een overdrukcabine en airconditioning. Daarnaast is er, in dit specifieke geval, een extra koolstoffilterkast opgezet.

De hydraulische snelkoppeling is in dit werk onmisbaar daar de machine de gehele dag zal moeten wisselen tussen een schone en een vuile bak. Om van het ‘schone’ naar het ‘vuile’ werkterrein te komen moet de wiellader door een 40 cm diepe reinigingsbak met waterinjectie rijden.

Van de L120 (hier afgebeeld de L120B) zijn inmiddels 10.000 stuks gebouwd. De laatste in deze reeks werd gekocht door Hollandsche Wegenbouw Zanen.

Reageer op dit artikel