nieuws

Het Muiderslot: visitekaartje van Noord-Holland

bouwbreed

Het eeuwenoude slot aan de monding van de Vecht kent sinds 1 januari enkele veranderingen. Het slot is op die datum Rijksmuseum Muiderslot. Daarvoor viel het onder de Rijksdienst Kastelenbeheer. Bovendien geeft valkenier F. Fontijn voor bezoekers demonstraties van de valkenjacht.

In 1994 begon de Rijksgebouwendienst met een uitvoerige renovatie. Voor achterstallig onderhoud werd f. 1,6 miljoen uitgetrokken. Na de noordelijke en zuidelijke zijn nu de oostelijke en westelijke toren aan een opknapbeurt toe. De torens krijgen een nieuwe leien bedekking en het voegwerk wordt hersteld. Het geheel staat in de steigers waardoor men hoopt voor de bouwvakantie in augustus gereed te zijn.

Zodra je de poorten van het Muiderslot door gaat waan je je al in de middeleeuwen. Zware deuren, schietgaten, hoge torens. Een grote binnenplaats met prachtig onderhouden muren en luiken maken het geheel compleet. Het mysterie rond de dood van Floris V waar het slot zo bekend om staat, raakt al gauw op de achtergrond. Immers, P.C. Hooft is belangrijker geweest voor het slot en zijn omgeving.

De rondleiding begint met een links gedraaide wenteltrap, links gedraaid zodat de vijand een handicap heeft en met de linkerarm moet vechten. De trap moet in grote duisternis betreden worden, om in de torenkamer te komen. Daar begint de geschiedenis van het Muiderslot, ook wel ‘het slot van de spreekwoorden’ genoemd. Kinderen scharen zich rond de gids, die spannende en eenvoudige verhalen vertelt. Dat is een van de attracties van het 13de eeuwse slot, er wordt zo leuk verteld dat kinderen zich niet vervelen, integendeel. Zelfs bij de ouderen valt af en toe een mond open.

Als een jonge man in de strijd moedig was geweest kreeg hij de ridderslag: een tik met de platte kant van een zwaard op de schouder. Hij kreeg dan ook de riddersporen aangeboden: hij had zijn sporen verdiend. Wie ridder werd, mocht een pluim op zijn helm dragen, hij kreeg een pluimpje. Het strijdperk was vroeger aangegeven door krijtlijnen. Vrienden traden voor elkaar in het krijt, dat wil zeggen ze kwamen voor elkaar op.

In een toernooi joegen ridders elkaar in het harnas. Of ze probeerden elkaar uit het zadel te lichten. De verliezer moest in het zand bijten. Over het harnas droegen de ridders vaak een wapenrok: een hemd met een familiewapen. Soldaten droegen een wapenrok met het wapen van hun heer. Van jonge mannen die in militaire dienst zijn, zegt men nog wel hij draagt ’s konings wapenrok. Het voorste gedeelte van de helm kon omhoog. Men streed dan ‘met open vizier’, de tegenstander wist dan met wie men vocht. Vroeger werd met een musket geschoten. Zo’n musket had een lont om het kruit aan te steken. Bij een ongunstige wind ‘rook men lont’, Van iemand die uitgeput is zegt men ‘hij heeft al zijn kruit verschoten’.

In elke kamer stond vroeger een schatkist, waar het geld en andere waardevolle spullen in bewaard werden. Op de loodzware kist, die er zeer ingewikkeld uit ziet, zit het slot dat niemand kan zien. De kist is op een listige manier open te krijgen en dat is ‘het geheim van de smid’.

Bezoekers krijgen een stuk of zeven gemeubileerde zalen te zien. Schilderijen, stoelen, tafels en gebruiksvoorwerpen zijn uitgebreid tentoongesteld. Zo ligt er in de keuken een ouderwets tosti-ijzer. Attributen die vandaag de dag nog in elk huishouden in Nederland te vinden zijn, weliswaar in een modernere uitvoering. Jaarlijks trekt het slot ongeveer 150.000 bezoekers.

Het Muiderslot werd in 1285 door Floris V gebouwd.

Reageer op dit artikel