nieuws

Handboek Gevelisolatie moet fouten minimaliseren

bouwbreed

De vereniging LSGI (Landelijke Specialisten Gevel-Isolatie) heeft het Handboek Gevelisolatie uitgebracht. Het boek is samengesteld door R. van Boxtel, directeur van de LSGI en de Stichting Garantiefonds Gevelisolatie in samenwerking met de vereniging van leveranciers EGS.

Hoewel Nederland geen traditie kent van gevelstucwerk, is de techniek hier al lang geen onbekende meer. De eerste toepassingen van gevelisolatie in ons land dateren van 1975. Momenteel wordt ongeveer 500.000 vierkante meter per jaar aangebracht. Maar juist door de grote bekendheid die gevelisolatie inmiddels geniet, wordt er volgens de auteur van het handboek soms te vertrouwd met gevelisolatie omgegaan. Hij heeft daarom het ‘hoe, wat, waar, wanneer en waarom’ gebundeld zodat de kwaliteit in elke fase van het bouwproces kan worden bewaakt.

Het handboek wil alle kennis toegankelijk maken voor opdrachtgevers, architecten, aannemers, leveranciers en stukadoorsbedrijven in de hoop dat regelmatig voorkomende fouten in ontwerp en uitvoering worden geminimaliseerd en er geen kwaliteit wordt ingeleverd uit een verkeerde zuinigheid.

Het handboek behandelt alle aspecten die met gevelisolatie hebben te maken. Niet alleen de toegepaste produkten, de detaillering, de werkmethoden en de uitvoering komen aan de orde, ook onderwerpen als milieu, bouwfysica, kwaliteitszorg, garantie en onderhoud krijgen de aandacht. Bovendien bevat het boek een uitgebreide index en informatie over bedrijven en instituten die een rol spelen in het vakgebied.

Reageer op dit artikel