nieuws

Experiment bij schilders met loonkostensubsidies

bouwbreed

Alleen in de schilders- en schoonmaakbranche komen experimenten met loonkostensubidies om werklozen aan de slag te helpen, zo heeft een woordvoerder van de vakcentrale FNV meegedeeld.

Kabinet en sociale partners kondigden dit voorjaar experimenten aan met zogeheten banenbonnen. In drie branches zou het voor particulieren of bedrijven mogelijk moeten worden enige tijd werklozen ‘wit’ in te huren. Het experiment was bedoeld om langdurig werklozen aan een baan te helpen en het zwart werken, zonder betaling van premies en belastingen, te verminderen.

Betaling zou geschieden via een banenbon of dienstencheque. Volgens de FNV is het overleg tussen het ministerie van Sociale zaken en werkgevers en werknemers nog gaande. In ieder geval is nu al duidelijk dat de hoveniers niet meedoen. Daar is de vrees voor concurrentievervalsing zo groot, dat werkgevers hebben besloten niet aan het experiment deel te nemen.

A la de winterschilder

In de schildersbranche komt er wel een experiment. De betaling zal echter niet geschieden via dienstencheques, maar via loonkostensubsidies achteraf. Het gaat daarbij om een systeem dat lijkt op de bestaande praktijk van de winterschilder. Opdachtgevers ke vijftig gulden per man per dag korting krijgen als ze in de stille wintermaanden een schilder laten werken.

Reageer op dit artikel