nieuws

‘Els’ regelt hoeveelheid licht per armatuur

bouwbreed

‘Els’ regelt de intensiteit van de verlichting per armatuur. Als bij elk kantoorverlichtingsarmatuur Els wordt geinstalleerd, dan wordt het kunstlicht afhankelijk van de daglichttoetreding verlaagd of verhoogd. Dat geeft volgens het bedrijf Etap BV te Breda, dat het instrument Els levert, uiteindelijk een energiebesparing op verlichting van 30 tot 70% in kantoren en dergelijke. De verlichting neemt volgens het bedrijf vaak voor meer dan de helft van het elektriciteitsverbruik in kantoren voor haar rekening. Door nu Els per armatuur op te nemen, kan daar een stevige portie op worden bespaard.

Els bevat een lichtsensor die de stroom door het voorschakelapparaat dusdanig dimt, dat een evenwicht wordt bereikt in de daglichttoetreding en het kunstlicht. Dat gebeurt zodra de helderheid of luminantie van het meetvlak, de werkplek, boven een vooraf ingesteld niveau komt. Els is met een eenvoudige armatuurklem aan te brengen of in de behuizing van een armatuur in te bouwen.

Het inbouwen vergt nauwelijks extra bedrading en maakt een centrale regelcomputer overbodig. Met een afstelring op het apparaat zelf kan de gebruiker de gevoeligheid van de sensor en daarmee het verlichtingsnivau traploos naar eigen behoefte regelen. Er zijn geen specifieke aanpassingen in het armatuur nodig om Els toe te passen. Ze komt in aanmerking voor de C-subsidie van de Stimev-regeling.

Reageer op dit artikel