nieuws

DSM saneert stortplaatsen

bouwbreed Premium

DSM gaat grote schoonmaak houden. Hiervoor is het plan Grand Design opgesteld. Daarin staat dat de vanaf 1993 gesloten gipsdeponie in Stein gesaneerd wordt. Stein haakt bij dit plan aan door het saneren van een gemeentelijke stortplaats. Na het opruimen van de afval komt een parkachtig wandelterrein van dertig ha vrij.

De twee stortplaatsen grenzen aan de Haven van Stein in het Julianakanaal. DSM en de gemeente Stein zijn met de Provincie Limburg in overleg over de aanpak van de sanering, die de herinrichting van het haventerrein tot doel heeft. Enkele bedrijven moeten verkassen om de verkeers- en geluidoverlast voor de omwonenden te verminderen.

In het plan Grand Design is tevens het afgraven van de steenberg van de voormalige Staatsmijn Hendrik in Brunssum opgenomen. Op de voormalige mijnsteendeponie wordt het afgegraven produkt, mijnsteen en steenkoolresten, van elkaar gescheiden door een moderne wasserij. De steenkool drijft boven en wordt apart opgeslagen, de mijnsteen wordt naar de haven in Stein getransporteerd en per boot naar elders vervoerd.

Reageer op dit artikel