nieuws

China investeert in olieleiding door Kaukasus

bouwbreed

Het Chinese staatsbedrijf China Petroleum Engineering en Construction Company (CPECC) betaalt mee aan de investering voor een olieleiding tussen Bakoe aan de Kaspische Zee en de Turkse kust van de Middellandse Zee.

De leiding beslaat een lengte van om en nabij 1500 kilometer. De totale investering beloopt ruim f. 3 miljard. Van dit bedrag is inmiddels zo’n f. 2,2 miljard uit Chinese bron beschikbaar. CPECC wil als tegenprestatie voor de financiering een groot deel van het ingenieurswerk en de aansluitende realisatie uitvoeren.

China wil verder een groot deel van de materialen en het materieel leveren. CPECC wil voorts een belangrijk deel van andere olie-activiteiten in het gebied van de Kaspische Zee toegewezen krijgen. De leiding met een diameter van 106 centimeter loopt van Bakoe in Azerbeidjan via Nakhitshevan in Armenie naar de olieterminal van Yumurtalik in Turkije.

Het traject is de kortste exportroute voor de Azeri-olie maar de aanleg vergt een overeenkomst tussen elkaar bestrijdende milities van Azerbeidjan en Armenie. De twee landen onderhouden sinds begin vorig jaar een staakt-het-vuren in de regio Karabagh wat de kansen op de daadwerkelijke aanleg fors vergroot.

Reageer op dit artikel