nieuws

Chemieconcern steekt f. 500 mln in nieuwe fabriek

bouwbreed

Het Amerikaanse chemieconcern Eastman Chemical gaat in Europoort fabrieken bouwen voor de produktie van PET-granulaat en kunststof-grondstof PTA. De bouw van de installaties vraagt een investering van meer dan f. 500 miljoen. De nieuwe strategische produktielocatie in Europa zal in 1998 operationeel zijn, zo liet W. Garwood, algemeen directeur van Eastman Chemical voor Europa dinsdag weten. De vestiging zal aan 300 mensen werk bieden. Bij de bouw ervan zullen 500 tot 600 man betrokken zijn.

Al in 1992 koos het bedrijf (17.000 werknemers, omzet $4,3 miljard) in principe voor Nederland als vestigingsplaats voor een nieuwe produktie-installatie. In datzelfde jaar huurde de onderneming al 100 hectare grond, de zogeheten Kop van de Beer, in Europoort. De Rotterdamse havenwethouder R. Smit toonde zich verheugd over de komst van het bedrijf. Behalve arbeidsplaatsen bieden de nieuwe vestigingen van Eastman volgens hem een belangrijke toegevoegde waarde voor de regio.

Nederland is in trek bij de Amerikaanse chemie. Begin juli maakte Arco Chemical bekend voor meer dan een miljard gulden te gaan investeren in de Botlek. Die fabriek, bedoeld voor de produktie van propyleenoxide en styreen, biedt eveneens werk aan 300 mensen.

Reageer op dit artikel