nieuws

Achteruitgang bouwsector in VS komt tot stilstand

bouwbreed

De Amerikaanse bouwwereld is in mei eindelijk uit het dal gekomen. Volgens de jongste cijfers van F.W. Dodge zijn er in mei 8 procent meer nieuwe contracten afgesloten dan de maand daarvoor, met een totale – op jaarbasis berekende – waarde van $281,6 miljard.

De stijging werd veroorzaakt door nieuwe activiteiten in de niet-residentiele bouwsector en een groei in de openbare werken en utiliteitsbouw. De woningbouwsector is gestabiliseerd na acht maanden van voortdurende daling en trekt de algemene cijfers in ieder geval niet meer omlaag.

“De betere cijfers in mei geven ons de verzekering dat de uiteindelijke daling in de bouwindustrie dit jaar beperkt zal blijven” concludeerde Robert A. Murray, de vice-president voor economische zaken van Dodge optimistisch.

De niet-residentiele bouwactiviteiten stegen in mei met 6 procent naar $97,1 miljard. De institutionele bouw steeg met 13 procent; vooral omdat de scholenbouw fors aantrok. De toename in de scholenbouw zal nog wel even voortduren; het gevolg van de zogenaamde ‘tweede geboortegolf’ uit de jaren tachtig.

Ook overige niet-residentiele bouwactiviteiten stegen; er werden meer ziekenhuizen, kerken, recreatiecentra en gevangenissen gebouwd. Vooral de bouw van gevangenissen zal blijven stijgen. Het Amerikaanse publiek voelt zich steeds minder veilig en is daardoor steeds meer bereid om geld te besteden aan de bouw van nieuwe gevangenissen in de hoop de misdaadgolf af te zwakken.

Gww-activiteiten

De gww-activiteiten stegen in mei met maar liefst 30 procent naar $67,2 miljard. Maar dat lijkt meer dan het is. In mei werd begonnen met de bouw van een electriciteitscentrale in Alaska met een waarde van $267 miljoen. Er werd verder meer gewerkt aan snelwegen en bruggen. In de hele VS is de winter voorbij en het herstelwerk begint op gang te komen.

De huizenbouw daarentegen stond vrijwel stil in mei, met een totale waarde aan activiteiten van $117,3 miljard, vrijwel gelijk aan april. De bouw van eengezinshuizen daalde met 1 procent, maar de bouw van appartementen steeg met 7 procent.

Stilstand

Het belangrijkste aan deze cijfers is echter, dat de daling in deze sector nu eindelijk tot stilstand lijkt te zijn gekomen. Gerekend over de eerste vijf maanden van 1995 waren de totale bouwactiviteiten 4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De niet-residentiele bouw klom 9 procent, de huizenbouw zakte 12 procent.

De inzinking was het grootste in het westen van de VS, daar waren de totale bouwactiviteiten 8 procent lager. Aan de Atlantische zuidkust viel de daling mee: slechts 1 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels