nieuws

Aanpak milieubewust materiaalgebruik in rapport vastgelegd

bouwbreed Premium

Het adviesbureau DHV AIB te Amersfoort geeft een rapport uit, waarin is vastgelegd hoe een milieubewuste materiaalkeuze tot stand kan komen. De aanpak van DHV is toegepast bij de bouw van het hoofdkantoor van Heilijgers Bouw te Amersfoort. Hij bestaat uit vier stappen: het vaststellen van thema’s, het bepalen van het niveau, het ontwerpen en het toetsen. Thema’s ke bijvoorbeeld het binnenmilieu of het energiegebruik zijn. Het niveau geeft aan hoever men wil gaan met het uitwerken van de milieumaatregelen. Bij het toetsen wordt van alle stappen bekeken of zij voldoen aan de regels en normen voor kwaliteit en kosten.

Voor de gevel van het hoofdkantoor van Heilijgers werd een levens cyclus analyse (LCA) uitgevoerd. Het bleek dat er een besparing op primaire grondstoffen van 20% mogelijk was. Het bouw- en sloopafval kan gereduceerd worden met 50 resp. 20%. De aanpak van DHV AIB is dus een bruikbaar hulpmiddel bij de milieubewuste utiliteitsbouw.

Het rapport ‘Milieubewust materiaalgebruik; aanpak, ontwerpinstrumenten en realisatie in de utiliteitsbouw’ is te bestellen bij DHV AIB, tel. 033-760411.

Reageer op dit artikel