nieuws

Werkplekafzuigsysteem tegen gevaarlijke stoffen

bouwbreed

Voor ongezonde ruimten waarin hoge eisen worden gesteld aan de werkplek, introduceert MSG Nederland BV het ‘Vitalair’ werkplekafzuigsysteem. Deze eenheden zijn vooral bedoeld voor plaatsen waar bijvoorbeeld met stoffen wordt gewerkt die schadelijk zijn voor de gezondheid.

De werkplekafzuigsystemen zijn geheel naar de behoefte van de opdrachtgever in bestaande chemische fabriekshallen en (farmaceutische) laboratoria in te richten. Er is voorts een grote vrijheid in materiaalkeuze zoals roestvaststaal, andere metalen of kunststof. Het zijn complete units. De werking berust op het zogenaamde ‘down-flow’ systeem. Vanuit het plafond van de eenheid wordt over het gehele oppervlakte van het plafond een (steriele) verticale luchtstroom in de ruimte gevoerd. Deze schone en eventueel door filters gezuiverde lucht verdringt de verontreinigde lucht en wordt door een afzuigventilator via een plenum boven het plafond afgezogen.

Gelijkmatig opgevangen

Er is overigens ook een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een inblaasventilator gecombineerd met een afzuigventilator. In tegenstelling tot systemen die luchtstromen invoeren, belemmeren obstakels in de ruimte de gecontroleerde luchtafzuiging niet. Dit komt doordat de schone lucht in het Vitalairsysteem gelijkmatig via het gehele plafondoppervlak wordt ingebracht, waardoor de verdringing gelaagd plaatsvindt. Daardoor worden alle verontreinigde deeltjes ook gelijkmatig opgevangen en afgezogen.

Door het toepassen van HEPA-filters kan men de lucht voorts ook desgewenst steriel maken. Het Vitalair-werkpleksysteem zorgt derhalve niet alleen voor een ‘gezonde’ werkplek, maar voorkomt ook dat gevaarlijke, ontplofbare of brandbare stoffen zich ophopen. Bij het werken met poeders bijvoorbeeld kan men gebruikmaken van een recirculatiesysteem. Hierbij wordt de verontreinigde lucht door drie filters gevoerd, waarna de gefilterde lucht weer in de ruimte wordt gebracht. Daardoor is tevens warmteverlies te voorkomen. Bij het werken met oplosmiddelen is de lucht eerst te filteren, voordat deze naar buiten wordt afgevoerd.

Voordat de werkplekmodule door het bedrijf wordt afgeleverd, wordt deze eerst door een onafhankelijk instituut getest. Het werkplekafzuigsysteem van MSG Nederland BV te Leimuiden is standaard te leveren in de afmetingen van twee tot zes meter. Ook grotere ruimten zijn te realiseren. Het bedrijf levert tevens veiligheidskasten die 90 minuten brandwerend zijn.

Het wegen van oplosmiddelen in een werkplekafzuigsysteemruimte.

Werkplek met uitsluitend een afzuigventilator en filtersysteem.

Reageer op dit artikel