nieuws

Verzekeren eigen risico ziektewet niet populair

bouwbreed Premium

Slechts weinig bedrijven hebben zich verzekerd tegen het zogeheten ziektewet-gat. Een jaar na invoering van het eigen risico – twee weken voor kleine en zes voor grotere ondernemingen – heeft slechts 15 % van het midden- en kleinbedrijf zich ingedekt.

Dat zei drs. J. van Ek, voorzitter van de raad van bestuur van De Amersfoortse Verzekeringen, bij de presentatie van het jaarverslag.

Van Ek spreekt van een tegenvaller: “Wij hadden gerekend op 40%, maar veel bedrijven kijken eerst de kat uit de boom”. De Amersfoortse, voor 55% in handen van Stad Rotterdam, rekent erop dat de vraag naar deze verzekeringen bij eventuele opheffing van de ziektewet per 1 januari 1996 aanzienlijk zal toenemen. Zoals bekend wil het kabinet de ziektewet opheffen. Overigens moeten die plannen nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.

Arbeidsongeschiktheid

Ook op het terrein van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is De Amersfoortse een belangrijke marktpartij. Het totale premie-inkomen in deze categorie steeg vorig jaar met 21% tot – 291 miljoen. Verzekeringen die voorzien in de dekking van het wao-gat waren vorig jaar goed voor – 90 miljoen aan premies, – 20 miljoen meer dan in 1993. Volgens Van Ek heeft inmiddels 75% van het bedrijfsleven het wao-gat afgedekt.

Plannen van het kabinet om bedrijven de mogelijkheid te bieden hun werknemers tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren buiten het publieke stelsel (‘opting-out’), noemt Van Ek gezien de hoge premies “niet realistisch”. Meer heil ziet hij in de voorstellen van de SER om het eigen risico voor de ziektewet op te rekken.

Reageer op dit artikel