nieuws

Steenfabriek te Doorwerth grondig gemoderniseerd

bouwbreed

Te Doorwerth bij Arnhem is de grondig gemoderniseerde steenfabriek van Boral in gebruik genomen. Het moederbedrijf Boral Keramik te Emmerich in Duitsland heeft ca. DM 30 miljoen in de fabriek geonvesteerd. De capaciteit bedraagt nu niet minder dan 35 miljoen straatstenen per jaar.

Boral verwacht daarmee zijn positie op de Nederlandse markt te ke versterken. In totaal heeft Boral Keramik met een produktie van 80 miljoen stenen uit drie fabrieken een marktaandeel van 40%. Ook in Duitsland en Polen heeft het concern produktiebedrijven voor straatstenen. De fabriek te Doorwerth behoorde tot de Doorwerth-Groep die in 1991 is overgenomen door de Boral-Groep, een internationale holding met 1100 fabrieken en 22.500 medewerkers, verspreid over 23 landen. De belangrijkste produkten van de Boral-Groep zijn bouwmaterialen en energie. De gezamenlijke omzet van alle bedrijven bij elkaar bedraagt ca. DM 5 miljard. Het hoofdkantoor van de Boral-Groep bevindt zich te Sydney in Australie.

Tunneloven

De fabriek te Doorwerth biedt na de modernisering werkgelegenheid aan 25 medewerkers. De straatstenen worden gebakken in een tunneloven van maar liefst 180 m lang, die met aardgas wordt gestookt. Er ke 35 wagens in met elk 6144 straatstenen. De doorlooptijd bedraagt 52 uur en er ke 22.000 stenen per uur gepalletteerd worden. Het bakproces is van korte duur, bij een temperatuur van 1120iC. Het is ontworpen voor een minimaal gebruik van energie en volledig computergestuurd. Niet alleen de machines zijn geautomatiseerd, ook het klimaat in de fabriek wordt gecontroleerd. Het stof wordt uit de lucht gefilterd en de warmte teruggewonnen, voor het drogen van het gebakken produkt. Afval en resten worden niet afgevoerd, maar gereed gemaakt voor hergebruik. Op die manier worden grondstoffen en energie gespaard.

Reageer op dit artikel