nieuws

Snelle groei van Belgisch bouwsysteem in Nederland

bouwbreed

De toepassing van het Danilith bouwsysteem in Nederland maakt een snelle groei door. De producent van het bouwsysteem is Delmulle NV te Wortegem-Petegem in Belgie. In 1990 betrad Delmulle de Nederlandse markt. Er worden nu al 120 woningen per jaar gerealiseerd en het eind van de groei is nog niet in zicht.

In 1994 is daarom de Nederlandse zusteronderneming Delmulle Bouw BV opgericht. Het bedrijf heeft enkele weken geleden een bedrijfspand betrokken te Etten-Leur. Daar wordt een showroom ingericht van 1400 m2, voor de presentatie van de verwerkte materialen en produkten. Die showroom wordt in het najaar officieel geopend. Voor wie nu al kennis wil nemen van de mogelijkheden van het Danilith bouwsysteem staan de showroom en ‘kijkwoningen’ in Belgie ter beschikking.

Het succes van de Danilith-woningen in Nederland kan het beste verklaard worden uit de prijs. “De gemeente heeft de legeskosten op een veel te hoog bedrag afgestemd. Ze geloven niet dat de prijs zo laag is”, aldus een opdrachtgever, voor wie op het moment een woning wordt gebouwd in het plan Keizershof te Rotterdam-Ommoord. Volgens hem is het niet mogelijk om tegen dezelfde kosten een woning van gelijke kwaliteit te laten bouwen door een andere bouwonderneming in Nederland.

Cultuurverschil

De in verhouding lage prijs is mogelijk doordat de Danilith-woningen grotendeels in de fabriek bij Waregem in Belgie worden geproduceerd. De montage en afbouw wordt voornamelijk door zusterbedrijven van Delmulle NV uitgevoerd, hoewel in Nederland ook gebruik gemaakt wordt van onderaannemers. Delmulle Bouw BV te Etten-Leur heeft een vaste relatie met een adviesbureau voor bouwconstructies. Daarnaast worden in snel tempo Nederlandse medewerkers aangetrokken voor de verkoop en het ontwerpen met een CAD-systeem. “De opzet is een geheel aparte organisatie in Nederland, vanwege het cultuurverschil met Belgie”, aldus J. Baijings, directeur van Delmulle Bouw BV. Net als in Belgie vormen de particuliere opdrachtgevers in eerste instantie de doelgroep. Nederlanders verhuizen echter vaker en zijn dan ook minder geneigd om in een op maat gemaakte woning voor het leven te investeren.

Proefpo

Baijings overweegt dan ook in Nederland ook andere marktsegmenten te betreden. Er wordt overleg gepleegd over een proefpo van 25 tot 45 woningen in de sociale sector. Als de casco’s worden vervaardigd met tunnelbekisting is dit al rendabel bij een hoeveelheid van 10 tot 12 woningen. Er ke op die manier vier woningen per dag worden voorzien van Danilith prefab gevels. Baijings gaat ervan uit, dat voor drie sociale woningen dezelfde produktiecapaciteit nodig is als voor een enkele woning in de particuliere sector. De capaciteit van de fabriek in Belgie is ca. 800 particuliere woningen per jaar, dus het equivalent van ca. 2400 sociale woningen.

De kernactiviteit van Delmulle blijft echter de produktie van op maat ontworpen woningen. Met nadruk wordt erop gewezen, dat het daarbij niet gaat om enkele types waaruit opdrachtgevers ke kiezen, maar om een systeem waarmee allerlei persoonlijke ontwerpen uitgevoerd ke worden. De totale bouwtijd van een gemiddelde woning neemt daarbij zo’n 3 maanden in beslag.

Zusterbedrijven

Het Danilith bouwsysteem is van oorsprong ontwikkeld door Daniel Delmulle, een zoon van Octaaf Delmulle, de oprichter van het concern. De gedachte erachter is, de kwaliteit van traditionele woningbouw te leveren, maar de produktie plaats te laten vinden in de fabriek. Daardoor zijn zowel de kwaliteit als de kosten beter te beheersen. In de loop der jaren zijn zusterbedrijven opgericht voor de uitvoering van installaties, daken en dakbedekkingen.

De woningen van Delmulle worden gebouwd met prefab betonnen funderingsbalken, waarop de gevels worden geplaatst. De begane grond vloer wordt ter plaatse gestort, met een laag polystyreen als isolatie. De verdieping vloer is een breedplaatvloer. De gevelelementen bestaan uit een stuk. Ze zijn van buiten naar binnen opgebouwd uit halve gezaagde bakstenen, beton met staalvezels, een laag gespoten polyurethaan (pur) en een binnenblad van beton met een wapeningsnet. Een luchtspouw ontbreekt en het binnen- en buitenblad zijn verbonden door wapening, die zo beperkt mogelijk wordt gehouden om koudebruggen te voorkomen.

De kwaliteit van de produkten van Delmulle wordt bewaakt door de Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw (BUtgb) te Brussel. Deze organisatie is lid van de Europese Unie voor de technische goedkeuring in de bouw (EUtgb). De Duitse ‘oberwachung’ heeft inmiddels de goedkeuring met certificaat geaccepteerd en de eerste woning in Duitsland is gebouwd. Ook voor Nederland is overleg gaande met certificerende instellingen over het aanvaarden van de Belgische keuring. De goedkeuring betreft overigens uitsluitend het Danilith bouwsysteem en niet bijvoorbeeld de fundering en de bijkomende materialen en produkten. Daarvoor zouden opdrachtgevers aanvullende eisen ke stellen.

Delmulle Bouw BV verwacht de komende jaren nog een sterke groei. Over vijf jaar is het nu betrokken kantoorpand wellicht alweer te klein. In beginsel wordt de groei gerealiseerd met eigen montage- en afbouwploegen, maar Baijinge sluit samenwerking met lokale aannemers is niet uit. Delmulle beschikt over eigen materieel voor het grondverzet en de elementen worden op eigen auto’s vervoerd. Er gaat een mobiele kraan mee met de montageploeg. In principe wordt in geheel Nederland gebouwd, maar het meest noordelijke po tot op heden ligt in de omgeving van Meppel.

Het plaatsen van een element van de begane grond van een woning in het plan Keizershof te Rotterdam-Ommoord.

Pas gemonteerde buitengevel van een woning in het plan Keizershof te Rotterdam-Ommoord. De voegen zijn nog niet afgewerkt.

De toekomstige showroom van Delmulle Bouw BV te Etten-Leur.

Bijna gerede Danilith-woning in het plan Keizershof te Rotterdam-Ommoord. Het dak is geisoleerd met PUR-schuim. Het wordt belegd met keramische dakpannen, die worden bevestigd met koperen panhaken. De goten zijn standaard van zink.

Reageer op dit artikel