nieuws

‘Schandprijs’ voor Scheveningse woningbouw

bouwbreed

De Prix de P…, de jaarlijkse “schandprijs” voor het slechtste staaltje Haags architectuurbeleid, is woensdag toegekend aan het Scheveningse woongebouw “Leonardo da Vinci”. Dit po van architectenbureau Cees Dam en Zn en poontwikkelaar Proper-Stok, waarvan de verkoop net is begonnen, wordt door de jury gelaakt als een “uitvergrote, op zijn kant gezette kaasplank” en een “damwand” die elke mogelijke relatie tussen Scheveningen en de zee frustreert.

In Scheveningen volgen stedebouwkundige en architectonische missers zich met de regelmaat van de klok op, aldus de jury. “Het is de totale wanorde, het domein van de dolende burger die blijkbaar niet verwend mag worden met de schoonheid van een zeegezicht.” De jury ziet in het terzijde schuiven van zinnig stedebouwkundig vooronderzoek “de macht van de markt en het uitponden van grond door de politiek versus de onmacht van de dienst Stadsontwikkeling”. Het resultaat is dat zogenaamd luxe villa’s uitkijken op een verhoogd parkeerdek en dat terrasjes liggen in de schaduw van de “damwand” op een “een stukje grond dat toevallig overbleef”.

Reageer op dit artikel