nieuws

Restauratie Stadhuis Maastricht begint dit najaar

bouwbreed Premium

De restauratie van het Stadhuis Maastricht, dat al enkele jaren in de steigers staat en waarvoor architectenbureau Ir. Satijn Maastricht een restauratieplan heeft opgesteld, zal dit najaar van start gaan. Eind augustus vindt de openbare aanbesteding plaats.

De kosten van de casco-restauratie zijn begroot op f. 7,8 miljoen. Met bijkomende kosten en een reeds gevoteerd voorbereidingskrediet beloopt de totale investering f. 10 miljoen. B en W verwachten dat na de uitvoering van de werkzaamheden de eerste tien jaar geen grote restauraties aan het gebouw hoeven te gebeuren.

Voor de kosten moet Maastricht, met uitzondering van f. 1,6 miljoen monumentensubsidie, zelf opdraaien. Europese c.q. provinciale subsidie ligt niet in het verschiet. B en W willen nog wel een ultieme poging doen.

De restauratiewerkzaamheden die nu uitgevoerd gaan worden hebben betrekking op gevels en ornamenten, dakconstructie, toren en dakkapellen, vervangen buitenkozijnen en vochtwering begane grond. Intern wordt de lift doorgetrokken tot het niveau van het Plein (tweede verdieping). Dit in geval straks besloten wordt om de raadszaal in het gebouw te handhaven.

Tevens worden de toiletgroep en keuken vernieuwd, schilderwerken uitgevoerd en een duivenwering aangebracht boven de hoofd-entrees.

Tijdens de werkzaamheden, die tot begin 1997 duren, is het gebouw ontruimd. De diensten worden ondergebracht in het voormalige Kantongerecht dat door de gemeente is aangekocht. De gemeenteraad heeft recentelijk groen licht gegeven voor de restauratie.

Reageer op dit artikel