nieuws

Pur-dak-bedekkingen vloeibaar aangebracht

bouwbreed

Dakbedekkingsbedrijf Consolidated heeft een nieuwe divisie BetonRestore in het leven geroepen. Tevens introduceert het bedrijf twee nieuwe produkten voor Nederland, namelijk Coniroof een waterdichte dakbedekking en Conidec een parkeerdeksysteem. Beide produkten, die vloeibaar worden aangebracht, bestaan uit een oplosmiddel, vrij snel hardend polyurethaan en een epoxycoating als toplaag.

De divisie BetonRestore gaat zich bezighouden met allerhande betonreparaties. Ze hanteert daarbij diverse technieken afhankelijk van de situatie ter plaatse. Daaronder vallen injecteren, reparaties met de hand of het aanstorten met behulp van spuitbeton. De divisie gaat zich tevens richten op vloerafwerkingen en het conserveren van beton en staal. De nieuwe dakbedekking die het bedrijf introduceert betreft Coniroof. Coniroof is een kunststoffolie van polyurethaanharsen, die ontstaat na het vloeibaar aanbrengen van het materiaal. Het wordt met behulp van een hogedrukspuit in twee componenten verspoten. In de kop van de spuitlans komen de beide pur-componenten samen. Een derde slang bevat oplosmiddel, dat uitsluitend dient om verstopping van de spuit door het uitdrogen van de polyurethaan tijdens pauzes te verhelpen.

”De polyurethaan zelf, is geheel vrij van oplosmiddelen en weekmakers”, aldus M. Mastenbroek jr. directeur van de Consolidated Groep, met het hoofdkantoor in Gorinchem. Het basismateriaal is een Zwitsers produkt van de fa. Conica Technik AG te Schaffhausen. ”Vooral In Duitsland wordt deze dakbedekking al vier jaar toegepast. Verder zijn er een paar poen in Engeland en Zwitserland mee uitgevoerd”, aldus de directeur, ”zodat we referenties ke overleggen, voor het geval er twijfel over de kwaliteit of de mogelijkheden van het produkt zou zijn”. Coniroof heeft een aantal belangrijke voordelen boven traditionele dakbedekkingssystemen. Doordat de polymeren van de polyurethaan schakels vormen, is het materiaal heel flexibel, waardoor het elke beweging in de ondergrond probleemloos volgt, zonder dat scheurvorming optreedt.

Probleemloos

Zelfs op daken met een minder geschikte isolatie als ondergrond is het probleemloos aan te brengen. Verder wordt de polyurethaan met behulp van een pompinstallatie vanaf de beganegrond via de slangen en de spuit op het dak gespoten. De pur wordt in de spuitmachine elektronisch opgewarmd tot 40iC. Er is derhalve geen kans op brandgevaar. Er komen geen ketels op het dak en er wordt niet gefohnd met hete lucht.

”Het voorkomen van brand is tegenwoordig van wezenlijk belang, omdat gebouwen tegenwoordig vaak veel kapitaalgoederen herbergen. Brand is daardoor tegenwoordig een onaanvaardbaar risico”, zei Mastenbroek. Als de pur is aangebracht, dan hardt deze snel uit, waardoor ook vlot de toplaag van epoxyhars van 2 mm in kleur is aan te brengen. Dat gebeurt met een roller. De toplaag is in acht kleuren te leveren. De bedekking hecht op vrijwel iedere ondergrond.

Renovatiepoen

Ze leent zich zowel voor nieuwbouw- als voor renovatiepoen. Bij renovatiepoen is voorts een voordeel, dat het op bijna alle bestaande dakbedekkingen is te spuiten. Daardoor kan de bedekking nog jarenlang mee en behoeft de oude bedekking niet te worden gesloopt. De elasticiteit van Coniroof bedraagt ongeveer 400%, waardoor het de bewegingen van de ondergrond zonder moeite volgt. Testen wijzen uit, dat bij temperaturen van ‘ 30iC ook op de lange duur geen scheurvorming optreedt. Binnen 30 seconden is de bedekking dusdanig uitgehard dat ze is te belopen. Het materiaal is daarom ook zonder problemen tegen opstaand metselwerk, beton, staal en dergelijke aan te brengen. Scherpe kanten worden door de snelle uitharding in dezelfde dikte bedekt als de vlakke delen. Tevens ontstaan er door de vlotte uitharding geen uitzakkers.

De Coniroof bedekking is dampopen en geeft een vochttransport van 20 gram/m2/24 uur. De bedekking is bestand tegen de meest voorkomende chemicalien. Desgewenst kan een andere toplaag worden gekozen, die bestand is tegen agressieve zuren en logen. Ook is de bedekking heel geschikt om te worden gebruikt als waterdichte laag voor tuindaken en dergelijke, omdat het materiaal wortelvast is. De Pur-bedekking is te kwalificeren als vlamdovend. Vuur verspreid zich niet via de bedekking conform DIN 4102. In Zuid-Duitsland en Zwitserland is al meer dan vijftien jaar ervaring met dit materiaal als afdichtingsmateriaal. Conidec heeft eveneens twee componenten polyurethaan als basis. Dit materiaal is tevens geschikt om op parkeergarages aan te brengen. Het heet dan echter Conidec. Per dag is er ongeveer 1200 m2 oppervlakte ermee te bedekken. De opwarmtijd van het basismateriaal bedraagt ongeveer een half uur.

Bij parkeergarages en -dekken, wordt gewerkt met een primerlaag afhankelijk van de ondergrond waarop de pur moet worden aangebracht.

Het voordeel van de epoxycoating die in veel primaire kleuren als toplaag is aan te brengen is, dat de parkeerdekken veelkleurig zijn te maken en daardoor veel van hun naargeestigheid verliezen. Er is een duidelijke trend om parkeergarages en -daken veiliger te maken. Met de epoxycoating, die met een roller wordt opgebracht, zijn lichte en vrolijke motieven en aanwijzingen aan te brengen. Ook kan het dek worden voorzien van een anti-sliplaag.

Dooizouten

Een nieuw toepassingsgebied is ook het gebruik van de pur-laag als beveiliging van brugconstructies tegen dooizouten. Daartoe wordt het materiaal op een dunne ondergrond van zand op het beton gespoten. Daarna volgt de asfaltlaag. Dat betekent dat het materiaal bestand is tegen kortstondige temperaturen van 160-210iC om het hete asfalt te weerstaan. Met de tussenkomst van de polyurethaanlaag wordt voorkomen dat dooizouten het beton van de constructie (verder) aantast.

Bij alle systemen geldt een standaard laagdikte van 2,1 mm. De trekvastheid bedraagt 12 N/mm2 en de scheurweerstand is 14 kN/meter. De breuksterkte is 158N.

De spuitmachines voor de twee componenten pur, zijn zowel in een busje als ander soort wagen te vervoeren.

Het aanbrengen van de Coniroof-dakbedekking geschiedt volkomen naadloos en snel.

Door het gebruik van een kleurige topcoating zijn parkeerdaken te verfraaien en functioneel in te delen.

Reageer op dit artikel