nieuws

Protesten tegen Haagse tramtunnel

bouwbreed

De aanleg van een tramtunnel onder een van de belangrijkste straten van het centrum van Den Haag, de Grote Marktstraat, is een heilloos plan. Dat vinden zes belangenorganisaties. Ze hebben minister Jorritsma per brief afgeraden om overheidssubisie te verlenen aan het miljoenenpo.

Volgens de briefschrijvers is de noodzaak van de tunnel niet aangetoond en zal het po ook beslist een flop worden. Nu komt nog de helft van het winkelend publiek met het openbaar vervoer naar de binnenstad, vooral omdat er zoveel haltes zijn. In de nieuwe plannen zijn er veel minder haltes en komen er dus grotere loopafstanden, staat in de brief. Het uit de tunnel naar straatniveau klauteren, kost ook nog eens extra tijd.

De tijdwinst door het minder vaak stoppen komt alleen ten goede aan de doorrijdende passagiers en dat is maar een kwart van het totaal. Verder zullen velen de ondergrondse perrons als onveilig beschouwen, aldus de briefschrijvers. De aanleg van de tunnel zou ook nog eens zo’n vijf tot zes jaar kosten.

Die hele periode lang zou de Haagse binnenstad totaal ontwricht zijn. De brief was ondertekend door de Federatie Milieudefensie, de Zuidhollandse Milieufederatie, het Haags Brundtland Platform, de reizigersvereniging Rover, de fietsersbond ENFB en de voetgangersvereniging VbV.

Reageer op dit artikel