nieuws

Poeder geeft betonprodukt een gelijkmatige kleur

bouwbreed

Granufin, kleurstof in poedervorm van Brockhues AG te Walluf in Duitsland, geeft betonprodukten een gelijkmatige kleur. Bovendien vraagt de inrichting voor het mengen en doseren van de kleurstof, de Granumat, zeer weinig onderhoud.

Dat is de ervaring van P. Klijnstra, bedrijfsleider bij Noppert Beton te Bergum in Friesland. De betonfabrikant heeft de vloeibare kleurstof daarom vaarwel gezegd en is overgestapt op de kleurstof in de vorm van poedergranulaat. Naast de twee genoemde redenen heeft bij die beslissing ook een rol gespeeld, dat het milieu bij de produktie minder wordt belast en dat het meng- en doseersysteem na elke charge goed schoon is. Dat laatste is belangrijk, omdat bij Noppert Beton veel verschillende kleuren achter elkaar worden gebruikt.

Noppert Beton is een van de weinige betonfabrikanten die gebruik maken van poedergranulaat. “Er komen er wel steeds meer bij”, aldus Klijnstra. “Inmiddels heeft Bayer het produkt ook nagemaakt. Granufin van Brockhues is enigszins te vergelijken met de Moccona die Douwe Egberts van koffie maakt. Het moet droog bewaard worden, want in contact met vocht wordt het meteen een pasta.”

Granufin wordt geleverd in grote balen, die met een kraan worden opgepikt. Aan de onderzijde van elke baal bevindt zich een slurf, die in de toevoer van de doseerinstallatie wordt gehangen. Noppert Beton heeft een installatie die goed is voor zes basiskleuren. Daarvan worden er maar vier gebruikt, namelijk geel, zwart, rood en heidepaars. Door de granulaten te combineren met verschillende cementsoorten zijn alle mogelijke kleuren samen te stellen.

Ondanks de goede ervaring die Klijnstra heeft met de granulaten, plaatst hij toch een kanttekening. “Geen enkele kleurstof is blijvend. Als de cementhuid van het betonprodukt slijt, onder invloed van zon, wind, regen, dooizout en belasting, dan komt altijd de kleur van de toeslagstof aan de oppervlakte. Daarom gebruiken we steeds meer gekleurde materialen, vooral graniet.” Kleurstof kan dan een aanvulling zijn op de natuurlijke kleur van de toeslagstof.

‘Intensiv’-mengers

Noppert Beton gebruikt Nederlandse cement. “Meestal portlandvliegascement, maar als de kleur lichter moet zijn, wordt het Hoogovencement. Voor geelgekleurde betonprodukten maken we gebruik van witte cement”, aldus Klijnstra. Na het afwegen en mengen van de verschillende kleuren wordt de Granufin in de toevoer van de betonmixer geblazen. De stroom cement, grind, zand en water neemt de kleurstof gelijkmatig op.

Bij Noppert Beton staan twee Eirich ‘intensiv’-mengers, voorzien van extra krachtige motoren. De mortel wordt bijzonder snel gemengd, in charges van 1 kubieke meter. Na aanloopproblemen is Klijnstra goed te spreken over de Eirich mengers. Ze zijn na het lossen goed schoon en leeg, gereed voor de volgende charge, mogelijk met een andere kleur. Alle produkten worden op bestelling van de klant geproduceerd, ook voor wat betreft de kleur. Door de toepassing van Granufin is elke gewenste kleur mogelijk.

Op het terrein voor de fabriek heeft Noppert Beton een informatiecentrum ingericht, waar de produkten worden tentoongesteld.

De betonprodukten van Noppert Beton vertonen een rijke schakering aan donkere en lichte kleuren.

Reageer op dit artikel