nieuws

Oud-wethouder krijgt celstraf en boete

bouwbreed

De rechtbank van Maastricht heeft de oud-wethouder (CDA) van Maastricht J. in de Braekt (57) woensdag voor het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrifte veroordeeld tot een maand gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Bovendien legde ze hem een boete op van f. 10.000. Officier van justitie mr. E. van der Bijl had zes maanden waarvan drie voorwaardelijk en een boete van f. 20.000 geeist.

Niet alle door In de Braekt gemaakte reizen op kosten van bedrijven zijn, aldus de rechtbank, aan te merken als steekpenningen. Wel was dat onder meer het geval met reizen naar Rome en Wenen. Ook acht de rechtbank valsheid in geschrifte bewezen.

Een van de verdedigers, mr. H. Stollenwerck, noemde het vonnis verrassend. “Ik had vrijspraak verwacht.” Bovendien zei hij het merkwaardig te vinden dat de rechtbank geen consequenties verbindt aan haar conclusie dat de termijn van het onderzoek onwenselijk lang, over de drie jaar, heeft geduurd.

Reageer op dit artikel