nieuws

NS komt met erkenningsregeling ‘spooraannemers’

bouwbreed

De Nederlandse Spoorwegen is samen met de branche-organisaties ONRI en VGBouw begonnen met het opzetten van een erkenningsregeling voor aannemers en ingenieursbureaus die werkzaamheden aan railinfrastructuur verrichten.

Op 1 januari volgend jaar moet het branche-erkenningssysteem zijn ingevoerd. Volgens VGBouw moet dit ‘prekwalificatie- en classificatiesysteem’ voor de aannemerij worden gezien als een ningssysteem voor de branche om onder meer beunhazerij uit te sluiten. “VGBouw is, in tegenstelling tot sommige andere bouwkoepels, een groot voorstander van dit soort prekwalificatie-systemen, omdat aannemers hierdoor niet iedere keer opnieuw hoeven te bewijzen wat ze ke. Met de erkenningsregeling is vastgelegd wat de betreffende aannemer in dit specifieke gedeelte van de bouwbranche waard is. Dat werkt veel efficienter”, aldus een woordvoerder van de koepel van 200 grootste bouwbedrijven.

Het erkenningssysteem wordt opgezet in het kader van de Europese richtlijn Nutssectoren. Volgens deze richtlijn kan een aanbestedende dienst een eigen erkenningsregeling opzetten. Het bestaan ervan moet gepubliceerd worden in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschap. De criteria en regels moeten desgevraagd ter beschikking worden gesteld aan potentiele opdrachtnemers. De aanbestedende dienst, in dit geval de NS, moet er voor zorgen dat potentiele opdrachtnemers toegang krijgen tot de informatie en de opleidingen die nodig zijn om een ning te ke verkrijgen. De NS zorgt voor de erkenning.

De eisen voor de erkenning van ‘spooraannemer’ liggen in de sfeer van specialistische opleidingen, in het bezit zijn van op het werk toegesneden materieel en ervaring met dergelijke werkzaamheden, met name ten behoeve van de veiligheid.

Ingenieursbureaus

Ook voor ingenieursbureaus wordt een erkenningsregeling opgezet. Dit gebeurt mede in het kader van de privatisering van het ingenieursbureau van de NS, tegenwoordig Holland Railconsult. Voorheen werd al het ingenieurswerk voor de NS door het eigen raadgevende bureau uitgevoerd. Nu dit is geprivatiseerd kan de NS ook besluiten om met andere bureaus in zee te gaan.

Reageer op dit artikel