nieuws

Met Schubert op muzikale ontdekkingsreis

bouwbreed

Tot het eind van deze maand heeft Sony Classical onder het motto ‘Discovery’ maar liefst tien cd’s, waaronder twee splinternieuwe, flink in prijs verlaagd. Tevens is een spotgoedkope sampler verkrijgbaar met fragmenten van deze uitgaven.

Een paar voorbeelden: liederen op teksten van Eichendorff door de Deense bariton Boje Skovhus, pianowerken van Debussy, gespeeld door Paul Crossley en vioolconcerten van Saint-Saens en Wieniawski met Julian Rachlin.

Heel bijzonder vond ik deel 1 van de pianomuziek voor vier handen van Franz Schubert. Yaara Tal en Andreas Groethuysen hebben zich gespecialiseerd in deze vorm van muziek maken en dat heeft geleid tot een aantal onderscheidingen, zoals maar liefst vier keer de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Tussen deze vrij onbekende composities bevinden zich ware juweeltjes, charmant en sprankelend en dan zo perfect uitgevoerd!

(Sony S2K 58955, twee cd’s)

Graag noem ik ook nog de grandioze uitvoering van Die Schopfung van Joseph Haydn door het orkest Tafelmusik onder leiding van Bruno Weill. Zo gespeeld op authentieke instrumenten klinkt dit werk hemels mooi en Ann Monoyios, Jorg Hering en Harry van der Kamp zingen hun partijen zo ongeveer volmaakt. Een muziekcriticus van het Engels Classic CD vond dit de allerbeste uitvoering die er van dit oratorium te koop is en dat kan ik me heel goed voorstellen. Schitterende opname.

(Sony SX2K 57965, twee cd’s)

De waardering voor Mozarts laatste opera, La Clemenza di Tito, is nogal aan schommelingen onderhevig geweest: gedurende de eerste twintig jaar van de negentiende eeuw was het werk zeer geliefd, vanaf 1830 tot 1970 waren er heel weinig uitvoeringen en daarna staat La Clemenza weer volop in de belangstelling.

Op het kwaliteitslabel L’oiseau-lyre is een nieuwe, absoluut volledige opname van deze opera uitgebracht, waarbij ernaar gestreefd is een klankbeeld te construeren zoals dat in Mozarts tijd gehoord moet zijn. The Academy of Ancient Music onder leiding van Christopher Hogwood speelt fantastisch en door de oude instrumenten ontstaat een prachtig, doorzichtig geheel dat bovendien magnifiek is opgenomen.

De solisten zijn uitstekend: Uwe Heilmann is een mooie, zeer vergevingsgezinde keizer, Della Jones een volbloedige, felle Vitellia en natuurlijk wordt de rol van Sesto, intieme vriend van keizer Titus, schitterend vertolkt door Cecilla Bartoli. Luistert u daarvoor naar de befaamde aria Parto, parto, ma tu, ben bio in de eerste akte met een mooie klarinetsolo van Lesley Schatzberger.

Bartoli kan niet alleen geweldig zingen met die sensuele stem van haar, maar is ook een goede actrice. In de andere rollen horen we uitnemende prestaties van Diana Montague, Gilles Cachemaille en Barbara Bonney, bepaald niet de eersten de besten. Het gebeurt niet vaak dat ik een opera twee maal achter elkaar beluister, maar nu kon ik de dwang niet onderdrukken. (L’oiseau-lyre 444 131-2, twee cd’s)

In de serie Das alte Werk heeft Teldec een nieuwe opname uitgebracht van de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach. Onder leiding van Nicolaus Harnoncourt krijgt dit meesterwerk een sublieme uitvoering die duidelijk maakt dat deze compositie niet minder, maar anders is dan toch meer bekende Matthaus Passion.

Anthony Rolfe Johnson, die tevens de tenoraria’s voor zijn rekening neemt, is een bevlogen, fraai zingende evangelist, de alt Marjana Lipovsek met haar volle, diepe stem is prachtig in onder andere de aria Es ist vollbracht en Angela Maria Blasi moet u maar eens beluisteren in Ich folge dir gleichfalls. De bas-aria’s worden schitterend gezonden door Anton Scharinger en Robert Holl is een waardige Jesus.

Het beroemde Concentus Musicus Wien klinkt wondermooi en het Arnold Schonberg Chor verzorgt zijn zo belangrijke aandeel meer dan voortreffelijk wat u bijvoorbeeld kunt constateren in het ontroerende slotkoor. Ik ben heel blij met deze voorbeeldig opgenomen cd’s (Teldec 9031-74862-2, twee cd’s).

Reageer op dit artikel