nieuws

Malmo begint in 1996 met uitbreidingsplan ‘Brostad’

bouwbreed Premium

In het zuid Zweedse Malmo wordt naar verwachting volgend jaar de eerste spade in de grond gestoken voor de realisering van een nieuw stadsdeel voor 15.000 mensen.

Het uitbreidingsplan wordt ontwikkeld onder de naam ‘Brostad’ (Brugstad) en beoogt tevens de vestiging van bedrijven.

Brostad is gepoeerd aan de zuidkant van Malmo en voor de fasegewijze realisering wordt tien jaar uitgetrokken. De naam verwijst naar de Sontbrug, die Malmo over enkele jaren verbindt met de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ook hier is men aan de voet van de brug-in-wording bezig met de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel, namelijk *restad.

In het kader van de aanleg van de Sontbrug lijkt op dit ogenblik verder de bouw van een treintunnel onder de city in Malmo een belangrijke stap dichterbij gekomen te zijn. De rijksoverheid heeft zich tot nu toe afwijzend opgesteld tegenover dit 4 miljard kronen ( f. 800 miljoen) vergende po, maar minister van Financien Goran Persson blijkt nu tot een ander inzicht te zijn gekomen.

“Het spoorgebonden verkeer moet worden bevorderd en vijf minuten tijdwinst kan doorslaggevend zijn voor de keus van het transportmiddel”, zegt hij in een interview met ‘Sydsvenska Dagbladet’, doelend op het alternatief van een op de brug aansluitende railverbinding om de stad heen. Persson wijst tegelijkertijd de aanleg van een autoringweg af.

Reageer op dit artikel