nieuws

Laagste punt Nederland in Nieuwerkerk a/d IJssel

bouwbreed

Het laagste punt van Nederland bevindt zich in de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel. Het maaiveld van de Zuidplaspolder in deze gemeente ligt op 6,74 m beneden NAP (Normaal Amsterdams Peil).

Dat heeft minister Jorritsma van verkeer en waterstaat donderdag bekend gemaakt in Maassluis bij de presentatie van het Jaarbericht Rijkswaterstaat 1994. Hiermee is een eind gemaakt aan alle speculaties over de plaats van het laagste punt van Nederland. Dat ligt volgens de vierde Nauwkeurigheidswaterpassing, metingen voor het herijken van het NAP van Rijkswaterstaat, nabij de eendenkooi bij de Derde Tochtweg in de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

De minister verrichte in Maassluis ook de eerste meting van de Vijfde Nauwkeurigheidswaterpassing. Deze metingen worden ongeveer eens in de vijfentwintig jaar uitgevoerd.

Rijkswaterstaat verstaat onder het laagste punt “het punt dat de gemiddelde maaiveldhoogte weergeeft van een door mens en dier beloopbaar, nagenoeg horizontaal gebied van ongeveer 1 hectare”. De plek van het tot nu toe laagste punt van Nederland (7,0 m minus NAP) in de Prins Alexanderpolder wordt in verband met bouwactiviteiten opgehoogd tot circa 6,25m onder NAP.

Bij de presentatie van het jaarbericht werd door meerdere sprekers het belang aangegeven van het NAP en het regelmatig precies nameten van dit referentievlak voor de hoogte in Nederland.

Reageer op dit artikel