nieuws

In Hasselt unieke schelpkalkoven weer in gebruik

bouwbreed

In Hasselt is een van de twee gerestaureerde schelpkalkovens weer in werking gesteld. In het vestingstadje sloot in 1990 de laatste schelpkalkbranderij van West-Europa haar deuren.

Dat betekende dat aan de oude ambacht van kalkbranden na ruim twee eeuwen een einde was gekomen. Vijf jaar na de sluiting van de kalkbranderij stelden burgemeester Koffrie van Hasselt en twee voormalige burgemeesters uit Hasselt een van de twee ovens na de restauratie (kosten f. 850.000) weer in gebruik. Naast de restauratie van de twee kalkovens is er ook een gereconstrueerd leshuis ingericht. In het leshuis werd vroeger de kalk geblust, maar nu is het ingericht als expositieruimte. De restauratie werd mede mogelijk door subsidies.

Reageer op dit artikel