nieuws

Hulst loopt subsidie mis voor herstel van basiliek

bouwbreed Premium

Al jaren staat de toren van de Willibrordusbasiliek in Hulst ingepakt in gaas om te voorkomen dat kerkgangers losrakende stenen op hun hoofd krijgen. Redding van het monument door een restauratie leek praktisch rond, totdat onlangs duidelijk werd dat staatssecretaris Nuis de rijksbijdrage liever steekt in een opknapbeurt van het Haags Gemeentemuseum.

Burgemeester A. Kessen van Hulst ziet de toekomst van de basiliek somber in: “Zonder restauratie raakt de kerk steeds verder in verval, terwijl de kosten voor een opknapbeurt in de loop der tijd hoger worden. Als het zo doorgaat vallen de stenen vandaag of morgen echt naar beneden.”

De gemeente rekende erop f. 10 van de f. 12 miljoen die de restauratie zou gaan kosten van het Rijk te krijgen. “Monumentenzorg heeft die verwachting geschept en ons aangezet voorbereidingen te treffen. De architect was besteld, het po was aanbesteed en de natuursteenbeeldhouwer stond klaar”, aldus Kessen.

Eigen geld

“Naast bijdragen van provincie en gemeenten hadden we ook een comite opgericht om een miljoen gulden bij elkaar te krijgen. In vijf maanden tijd hadden we vier ton. Maar nu we geen subsidie van het Rijk krijgen kan dat ook negatieve gevolgen voor de actie hebben”, zegt de teleurgestelde burgemeester.

Het gemeentebestuur van Hulst meent door de keuze van Nuis op te moeten draaien voor het gat van miljoenen dat voormalig directeur Rudi Fuchs van het Haags Gemeentemuseum achterliet. “Reuze vervelend”, vindt de Hulster burgemeester: “Dat geeft weer dat nare gevoel van randstedelijk denken”. Zijn enige hoop is nu de herverdeling komend najaar van overgebleven middelen uit de rijks-monumentenpot.

Historie

De bouw van de Hulster basiliek dateert van rond 1200. De toren is vele malen getroffen door brand. Volgens gemeente-archivaris Prinsen zijn bekende Belgische bouwmeesters als de familie Keldermans en Evert Spoorwater bij het herstel betrokken geweest. Prinsen noemt de kerk “een toonbeeld van Brabantse gothiek”.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetter de toren van de kerk als uitkijkpost. Daaraan herinneren nog een Duitse tekst en een hakenkruis in de toren. Vorig jaar leidde het al dan niet handhaven van deze tekenen tot een felle discussie. Een oud-verzetsstrijder wist tekst en hakenkruis zelfs ongemerkt onder te kalken. De gemeente besloot hierna van het betreffende deel van de toren een museum te maken. Dit plan gaat gewoon door. Kessen verwacht dat de opening in september plaats zal vinden.

Reageer op dit artikel