nieuws

Hongaars bedrijf wordt schatrijk met bouwen

bouwbreed

De Hongaars/Duitse Globex-Holding boekt sinds jaar en dag een aanhoudende groei; een feit dat auditor Deloitte en Touch officieel bevestigt. Het concern houdt zich onder meer bezig met de bouw en de produktie van betonwaren. De schuld beloopt niet meer van 10 procent van het eigen vermogen van om en nabij f. 40 miljoen; honderd keer meer dan zes jaar geleden. De onderneming kampt niet met oninbare vorderingen. De goede gang van zaken doet Globex overwegen ook in het buitenland actief te worden.

De Hongaarse eigenaar L. Vajda van Globex komt oorspronkelijk uit de filmwereld. Na zijn studie werkte hij als producent in Hongarije en Duitsland. In Hamburg ontmoette hij zijn latere zakelijke partner G. Holch. Hun samenwerking leverde in enkele jaren Globex op. Het bedrijf boekte in 1994 een omzet van ruim f. 60 miljoen. De activiteiten vingen in 1989 aan in de bouw. De omvang ervan nam dusdanige vormen aan dat inmiddels sprake is van de zogeheten Globex-stijl.

Deze houdt het midden tussen neo-barok en neo-klassiek. Het bedrijf specialiseerde zich in luxe poen. Op de Gellertberg in het centrum van Boedapest realiseerde het concern een groot aantal woningen en appartementen tegen een prijs die hoger ligt dan die in het centrum van Amsterdam. In het begin van de jaren negentig ging het dam om zo’n – 5000 per vierkante meter. De gemiddelde prijs van een woning die Globex vorig jaar verkocht beliep ongeveer f. 600.000. Verder zal het concern in ’s lands hoofdstad een eigen zakencentrum realiseren.

Betonfabriek

Globex Architectuur en Investering begon met een kapitaal van zo’n – 200.000 en leende er in het eerste jaar ruim f. 266.000 bij. Het aantal bouwopdrachten leverde dusdanig grote inkomsten op dat het bedrijf later een eigen betonfabriek opende met een jaarproduktie van 100.000 kubieke meter. Vajda meende dat investeren in onroerend goed de meeste zekerheid bood. Daarbij zag hij dat de duurdere categorie nagenoeg ontbrak. Dat leidde tot de oprichting van het investeringsfonds Pannonia Befektetesi Alapkezelo dat inmiddels over ruim f. 22 miljoen aan kapitaal beschikt. Het concern boekte voorts succes in de bancaire sector. In het verlengde daarvan begon Globex met een eigen brokerbedrijf. Vervolgens verscheen de onderneming met enkele investeringsfondsen op de beurs. Het aandeel van het fonds Rezidencia I blijkt heel stabiel.

Schulden

Vajda koopt inmiddels ook schulden op. Toen de Hongaarse brokeronderneming Lupis Brokerhaz failliet ging, nam Globex de schulden over voor 40 procent van de prijs. Ook kocht het bedrijf de vorderingen van de Konzumbank op. De holding wil mettertijd een investerings- en een handelsbank oprichten. De aandacht komt daarbij op de agrarische sector te liggen. Globex koopt intussen ook de zogeheten compensatiecoupons op. De vorige regering deelde die uit onder de burgers in het kader van de privatisering van staatsbedrijven. De huidige waarde is met ruim tweederde gedaald. Het bedrijf wil nu alle coupons tegen een gunstiger prijs dan de huidige beurswaarde opkopen. Het gaat dan vooral om bedrijven die op een of andere manier met de bouwnijverheid te maken hebben.

Reageer op dit artikel