nieuws

Hogere hypotheekrente drukt verkoop woningen

bouwbreed

Het aantal verkopen van nieuwe koophuizen is in de eerste vier maanden van dit jaar met 20 procent gedaald tot 11.800 stuks. Deze daling is een reactie op de rentestijgingen in de tweede helft van 1994.

In de periode 1990-1993 daalde de hypotheekrente scherp. Het gevolg was een absoluut oververhitte woningmarkt. Het tij keerde en eind 1994 was weer een hoger niveau bereikt, namelijk 8,5 procent.

In de jongste uitgave van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) – Thermometer Koopwoningen – wordt gesignaleerd dat dit jaar het hoge niveau van 1994 niet meer wordt bereikt, ondanks de inmiddels weer dalende rente.

Daarnaast kampen de NVB-leden met steeds verder oplopende grondkosten – worden doorberekend – en de vergaande eisen van de gemeenten. De consument wil een tuintje en lekker veel groen. De politiek denkt meer aan flats, of een aanzienlijke verdichting per ha en vooral heel weinig parkeerplaatsen. “Soms lijkt het wel dat niet de consument, maar de politicus centraal staat bij de vraag welke woningen in welke prijsklassen er gebouwd moeten worden.”

Reageer op dit artikel