nieuws

Gebouw op luchthaven verborgen voor radar

bouwbreed

Op de luchthaven Heathrow bij Londen is een gebouw geplaatst dat niet is te zien op radar. Het ontwerp is van architect Nicholas Grimshaw.

Hij heeft gebruik gemaakt van ervaring die is opgedaan met het ontwerpen van militaire vliegtuigen. Het gebouw moest ‘onzichtbaar’ zijn, omdat de autoriteiten vrezen dat gebouwen vlakbij de startbaan de radar in de war ke brengen. Alleen de voet van het gebouw heeft verticale wanden. De rest van de begane grond wijkt onder een hoek van 7 gr. naar buiten. De gevel van de eerste verdieping heeft een hoek van 14 gr. en die van de tweede verdieping een helling van 21 gr. . De hoeken van het gebouw staan wel verticaal, maar hebben ribbels die de radarstralen verspreiden. Zelfs het parkeerterrein is met opzet bestraat in plaats van geasfalteerd. Door al deze maatregelen is de reflectie van het gebouw met 99% verminderd. In het gebouw bevindt zich het zenuwcentrum van British Airways.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels