nieuws

Fransen betalen hoge prijs voor toestaan van asbest

bouwbreed Premium

Een wetenschappelijk onderzoek in de prefab sector heeft uitgewezen dat in Frankrijk jaarlijks 3000 mensen sterven ten gevolge van longkanker veroorzaakt door contact met bouwmaterialen waarin asbest is verwerkt of isolatie van asbest vlokken. Voor de komende jaren kondigen dezelfde experts een ware epidemie aan van ‘amiant-kanker patienten’ die twintig tot dertig jaren geleden in aanraking kwamen met asbest.

Tot 2010 wordt er een ware piek voorspelt in het aantal doden, van 100.000 tot 150.000 per jaar. Frankrijk telt nog steeds een groot aantal noodscholen en gebouwen waarin het asbest in de plafonds en voor de dakbedekking is gebruikt. De meeste noodgebouwen staan al jaren en worden slecht onderhouden.

Verbod

In de nieuwbouw werd het asbest als isolatiemateriaal tot 1978 veelvuldig gebruikt zoals bij de universiteit van Jussieu in Parijs. Leerkrachten en werknemers in de bouw – elektriciens en loodgieters in de leeftijd van 45 tot 52 jaar – zijn in de afgelopen jaren onevenredig veel overleden door het veelvuldig inademen van ‘amiant-stof’.

In tegenstelling tot andere Europese landen heeft Frankrijk het gebruik van asbest in de bouw nog niet verboden. In 1994 verbood Frankrijk wel het gebruik van amphibolen, de gevaarlijkste vorm van asbest. Zes asbestfabrieken draaien echter nog op volle toeren. Saint-Gobain is de derde fabrikant ter wereld op dit gebied. Mensen die in de buurt wonen van asbest fabrieken sterven nu ten gevolge van het dagelijks inademen van de vervuilde lucht.

Sluitingen

Na het bekend maken van de alarmerende berichten, zijn verschillende noodscholen onmiddellijk gesloten. Bonden in de bouwsector en verenigingen van ‘slachtoffers op het werk’ eisen een onderzoek naar het aantal gebouwen, kantoren en ziekenhuizen waarin asbest is verwerkt. Hieronder de bekende voedselhallen van Rungis, het vliegveld van Bastia (Cosica), het ziekenhuis van Clermont-Ferrand en de GAN-toren in het kantoren complex La Defense.

Volgens het ministerie van gezondheid moet elk gebouw op zich worden bekeken en gerenoveerd en is het onmogelijk alle gebouwen met asbest-isolatie of dakbedekking, in kaart te brengen. Veel bouwbedrijven hebben op dit gebied geen archieven bijgehouden.

Reageer op dit artikel