nieuws

Ernstige gebreken geconstateerd aan palen van stortbeton

bouwbreed Premium

Bij twee woningbouwpoen in het uitbreidingsplan Galecop te Nieuwegein zijn gebreken geconstateerd aan de fundering. Het gaat om ter plaatse gestorte palen, uitgevoerd door funderingsbedrijf Vroom. Het ene po omvat 142 woningen op 540 palen, gebouwd door aannemingsbedrijf Heijmans te Rosmalen en Almere, het andere betreft 89 woningen op 300 palen, gebouwd door aannemingsbedrijf Era te Zoetermeer.

Nadat enkele woningen verzakkingen vertoonden van centimeters, werd een onderzoek ingesteld. Bij 20% van de palen werden insnoeringen gevonden. Op sommige plaatsen ontbrak het beton en elders werden scheuren geconstateerd. Volgens een woordvoerder van Heijmans worden alle palen ontgraven en waar nodig aangevuld en geinjecteerd. Inmiddels is ca. 30% van de palen gecontroleerd. Over de oorzaak van de gebreken wordt nog overleg gepleegd. Waarschijnlijk is het een gevolg van onzorgvuldige uitvoering of een onjuiste samenstelling van het beton.

Reageer op dit artikel