nieuws

Elektrotechnische branche ‘niet bang voor toekomst’

bouwbreed Premium

“De elektrotechnische branche in Nederland behoeft helemaal niet bang te zijn voor de toekomst. Ook niet door de verregaande internationalisering.” Dat zei ir. H.G. Smits, voorzitter Exposantenvereniging Elektrotechniek op een persconferentie ter gelegenheid van de vakbeurs Elektrotechniek ’95, die in oktober plaatsvindt.

“In tegendeel, de technologie is gebaat bij internationalisering van de Nederlandse industrie. We zien steeds meer Nederlandse producenten onderdeel worden van internationale concerns. Een voorbeeld hiervan zijn NKF, dat onderdeel is van Nokia en Holec Amersfoort, dat tegenwoordig tot het Oostenrijkse bedrijf Elin behoort. We mogen uit het feit van internationalisering beslist niet de conclusie trekken dat we geen Nederlandse elektrotechnische industrie meer over houden”, zo ging hij voort.

“De internationalisering leidt juist tot grotere stabiliteit. Voor Nederlandse bedrijven en hun afnemers betekent het gewoon, meer zekerheid en meer mogelijkheden ten aanzien van marktvergroting en behoud van gespecialiseerde technologie.”

Schokgolven

“Er zijn geen spectaculaire schokgolven op komst en er dienen zich evenmin majeure trendbreuken aan, zo sprak Smits. “De markt is min of meer verdeeld en de Europese aanbieders hebben elk hun positie al verworven. Vanuit andere continenten is de penetratie slechts heel beperkt.

Nederland is altijd een open markt geweest en afnemers staan open voor nieuwe aanbieders, mits de kwaliteit en prijsverhouding van de produkten goed is. Het is hoog tijd dat we ons op elektrotechnisch gebied meer Europees gaan gedragen. Dat is goed voor alle betrokken partijen. Het is een illusie te denken dat men zit te wachten op ontwikkelingen van typisch Nederlandse technologie. De markt accepteert dat eenvoudig niet. Wel is het van belang dat onderzoek en ontwikkeling in de elektrotechniek in ons land ten volle blijven plaatsvinden. Daar moeten alle betrokkenen in het bedrijfsleven en het onderwijs voor blijven vechten.

Reageer op dit artikel