nieuws

Eerste schutsluis op zonne-energie

bouwbreed

In Almere is de zonne-energie-installatie voor de bediening van de schutsluis aan de Kromme Wetering officieel in gebruik genomen. Het is de eerste maal dat zonne-energie in Nederland voor een dergelijke toepassing wordt gebruikt.

De schutsluis, onderdeel van een druk bevaren toeristische route, moest tot nu toe met de hand worden bediend. Aansluiting op het elektriciteitsnet was te duur omdat in de omgeving een kabelnet ontbreekt. De gemeente Almere en het energiebedrijf NUON Randmeren moesten daarom naar een andere oplossing zoeken. Bij de schutsluis zijn nu acht zonnepanelen op een mast geplaatst. De opgewekte energie wordt opgeslagen in accu’s. Het systeem, vervaardigd door Marine Solair, kan vijf dagen zonder zonlicht. Daarna moet op handbediening worden overgegaan. De installatie wordt bewaakt via een communicatieverbinding tussen de sluis en het stadhuis in Almere.

Reageer op dit artikel