nieuws

Doe het eens anders

bouwbreed Premium

Om de eetlust op te wekken wordt aanbevolen eens een totaal onbekend gerecht te proberen. Soms zal dat u niet bevallen, maar dikwijls blijkt het erg lekker te zijn en hebt u er een onverwachte lievelingsschotel bij. Zo kan het ook in uw bedrijf gaan met een nieuwe manier om vertrouwde dingen aan te pakken, een nieuwe methode toe te passen. Dat wil niet zeggen dat u meteen uw ganse systeem om dient te gooien. Het is logisch dat uw vertrouwde aanpak zijn waarde bezit en gerust gehandhaafd kan worden, maar een nieuw gerecht wekt de eetlust op en dan is het dom daar geen gebruik van te maken.

Zoals gezegd is het niet verstandig uw hele menu om te gooien. Bij bekende en bij u goed op de tong liggende gerechten, weet u wat u verorbert. Voeg er eens iets nieuws bij om uw smaak te prikkelen. Waag het er desnoods in het eerste begin een ietsje op en oordeel pas na enige tijd of het u ligt. In een bedrijf wil dit onder meer zeggen dat u steeds terug moet ke gedurende de eerste maanden en dat het aanvankelijk niet veel geld mag kosten en zeker nog geen gevolgen voor uw personeel mag hebben. Het beste is iemand van de bestaande ploeg de nieuwe opdracht te geven. Als dat niet kan en er iemand moet worden aangenomen, doe dat dan voor tijdelijk of voor een overeengekomen periode, binnen de wet uiteraard. Mocht de zaak eventueel mislukken, dan zit u niet met een zinloze kracht. Het gaat er dus om zo voorzichtig mogelijk het een of ander te proberen. Vaak kan het even duren voor u weet of u de juiste keus hebt gemaakt, doch dat mag natuurlijk weer niet te lang duren. Zo snel als doenlijk is behoort u te weten wat en hoe en wie.

Dat wil niet zeggen dat u moet meten en oordelen. Meten op welke resultaten u kunt rekenen en of die voldoende zijn. Stel uw eisen tijdens de introductieperiode niet al te hoog. Rijk worden binnen enkele maanden is er buiten de loterij niet bij! Maar u mag wel verwachten binnen een redelijke tijd te gaan zien dat er kans op succes bestaat. Als dat onverhoopt niet zo zou zijn, kunt u nog altijd terug, indien u die weg hebt opengelaten.

Zet de administratie van het nieuwe systeem degelijk en eerlijk op. Het zou dom zijn er bestaande uitgaven bij op te tellen om bijv. zekere lasten in de boeken te verlichten of nieuwe uitgaven elders onder te brengen teneinde de kosten te drukken. Probeer er een apart stukje boekhouding van te (laten) maken.

Het is ook gewenst niet de allereerste weken de kosten en opbrengsten te beoordelen om plus van min te scheiden. Natuurlijk moet u zulke resultaten extra in de gaten houden; de kost gaat voor de baat uit, doch behoort redelijk en binnen vooraf gestelde grenzen te blijven. Toch zult u in de regel resultaten pas later zien. Het zal de eerste tijd veeleer gaan om beheersbaarheid en niet direct om winst. En het is niet verstandig bij tegenvallende resultaten te doen wat in het bedrijfsleven al te vaak gebeurt, namelijk het nog een poosje aanzien. Houd u aan de vooraf gestelde grens qua tijd en kosten. Het is best mogelijk dat uw bedrijf nog niet zo ver is en dat het nieuwe systeem voor u pas later aan de orde mag komen. Doch laat dit geen reden zijn om de dingen slapjes aan te pakken, met in uw achterhoofd het idee dat het toch niet lukt en dat u moeite voor niets doet.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat een op zichzelf goed idee niet bij of in organisatie past, om welke reden dan ook. Niet omdat u er geen zin in hebt of opziet tegen de inspanningen, maar gewoon omdat uw bedrijf er niet klaar voor is of u nog niet beschikt over de kennis of de mensen om het toe te passen. Hak dan de knoop door en stop er mee. De dingen laten aanslepen kan u veel geld kosten. Een dure verandering hoort spoedig tot winst te leiden of voorlopig te worden uitgesteld. Aan u de keus!

Reageer op dit artikel