nieuws

Deense ambitie bodemsanering bijgesteld

bouwbreed

Denemarken geeft de ambitie om alle verontreinigde gronden weer schoon te maken op. Na een jarenlange inventarisatie en bestudering van de mogelijkheden is de rijksmilieudienst (Miljtyrelsen) tot de conclusie gekomen, dat de bevolking zal moeten leren leven met de situatie.

“We moeten de mensen nu zien duidelijk te maken, dat als men in een grote stad woont of dicht op een drukke weg, er een aantal gewassen zijn die men niet zou moeten kweken in zijn moestuin en een aantal dingen die men zijn kinderen daar moet verbieden”, zegt vice-directeur Hans Henrik Christensen van de genoemde dienst.

Concreet betekent dit voor de verdere grondreiniging in Denemarken, dat de gemeentelijke overheden tot een categorie-indeling zullen moeten komen.

Aarhus is hiermee al bezig en hanteert een schaal met oplopende vervuilingsgraad, die resulteert in A-, B- en C-gronden.

In Kopenhagen schat de milieu-afdeling, dat maar liefst 85 procent van de stedelijke grond niet aan de normen van volksgezondheid beantwoordt. In de onroerend-goedbranche verwacht men, dat het nieuwe beleid grote gevolgen zal hebben voor de woningmarkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels