nieuws

CBS: bouw woningen neemt toe, utiliteitsbouw loopt terug

bouwbreed

De bouw van woningen zal in de nabije toekomst toenemen. In de utiliteitsbouw loopt de activiteit terug. Voor Zuid-Holland geldt dat de gehele toekomstige bouwproduktie enigszins zal afnemen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend aan de hand van het aantal onderhanden ontwerpen bij architecten, een belangrijke indicator voor de toekomstige b en u-bouw. In zijn geheel lag dit aantal eind maart van dit jaar 2% hoger dan een jaar eerder. De totale hoeveel is goed voor 25 maanden bouwproduktie. Met name in de laatste kwartalen van 1994 zijn veel nieuwe opdrachten ontvangen voor de woningsector. In het eerste kwartaal van dit jaar is de waarde van de nieuwe opdrachten, ten opzichte van een jaar eerder, echter afgenomen. Met name de opdrachten van woningbouwverenigingen liepen terug. De totale waarde van onderhanden ontwerpen van woningen was eind maart desondanks 14% hoger dan een jaar ervoor.

In de utiliteitsbouw daarentegen bleek de waarde van de onderhanden ontwerpen eind maart 4% lager dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal nam het bedrag aan nieuwe opdrachten met 5% af. Vooral de opdrachten uit de overheidssector liepen sterk terug. De gezondheidssector zorgde in het eerste kwartaal daarentegen voor een aanzienlijke groei.

Het CBS berekende verder dat de waarde van nieuwe opdrachten voor Zuid-Holland aan het begin van dit jaar met 42% daalde ten opzichte van het eerste kwartaal van 1994. Het aandeel van deze provincie in de totale waarde van alle opdrachten bedraagt ongeveer een kwart. Voor de provincie Drenthe daalde de waarde van opdrachten met 58%. Een ruime verdubbeling werd waargenomen in de provincies Overijssel en Flevoland.

Reageer op dit artikel