nieuws

Bijlsma mag definitief assemblagewerf bouwen

bouwbreed

Scheepswerf Bijlsma BV uit Wartena (Frl) gaat definitief een f. 21 miljoen kostende assemblagewerf aan het IJsselmeer bij Lemmer realiseren. De provincie Friesland keurde de bouwvergunning namelijk goed.

De nieuwe vestiging moet het bedrijf in staat stellen om grotere schepen te bouwen dan tot nu toe het geval is. De assemblagewerf komt naast de huidige locatie van scheepswerf Friesland in Lemmer. Dit bedrijf zal overgenomen worden door Bijlsma. Architekten en Ingenieursgroep Hoogezand maakte inmiddels een ontwerp voor de nieuwbouw van de assemblagewerf.

Het ambitieuze plan van Bijlsma voorziet in de bouw van een overdekt dok, waarin secties worden samengebouwd tot schepen van maximaal 125 meter lengte en 17,8 meter breedte. Deze secties zullen enerzijds worden gemaakt op de huidige werf in Wartena en anderzijds bij collega-werven in Friesland.

Scheepswerf Bijlsma heeft een goede positie op weten te bouwen als seriebouwer van kustvaartuigen tot circa 4.000 ton deadweight. Het bedrijf uit Wartena moet deze schepen nu altijd afvoeren via de weg/waterkruising N31-Langdeel. Deze nauwe kruising maakt het vrijwel onmogelijk voor Bijlsma om schepen breder dan 14 meter te bouwen.

Omdat er de laatste tijd veel vraag op de markt is naar de bouw van schepen tussen de 16 en 18 meter, heeft Bijlsma besloten om een nieuwe faciliteit te gaan bouwen in Lemmer. Ook andere binnendijkse werven in Friesland mogen straks gebruik gaan maken van de voorziening waarin ook kantoor-, werkplaats- en magazijnruimten komen.

Reageer op dit artikel