nieuws

Betonvloer zonder voegen

bouwbreed

In Beverwijk is een betonvloer gestort met een oppervlakte van 8400 vierkante meter, maar zonder voegen. De opdrachtgever, het horeca-groothandelsbedrijf Lukas Klamer, wilde een vloer uit een stuk, zonder zaagsneden, dilataties of andere voorzieningen.

Om schade door krimp te vermijden is het gebruikelijk om dilataties in betonvloeren aan te brengen. Omdat dilataties gevoelig zijn voor mechanische schade is in dit geval naar een andere oplossing gezocht. In overleg met de constructeur is gekozen voor extra wapening en een betonmengsel met onder andere vliegas, maar zonder vezels. De techniek is mede gebaseerd op afstudeerwerk van een student aan de Technische Universiteit Delft. Hij onderzocht de krimp en relaxatie van beton.

Het werk in Beverwijk werd in een enkele stort uitgevoerd door Voorbij Betontechniek BV te Wilnis, in opdracht van bouw- en aannemingsmaatschappij Lokhorst BV te Beverwijk. Er werd binnen 24 uur in totaal 1770 kubieke meter beton verwerkt door tweemaal twee stortploegen. De wapening werd geleverd en aangebracht door Voorbij Spantechniek BV.

Reageer op dit artikel