nieuws

Archeologisch depot in voormalige gortpellerij Mercurius te Wormer

bouwbreed

De voormalige gortpellerij Mercurius in de gemeente Wormer kan worden gerestaureerd en omgebouwd tot een archeologisch centrum voor de provincie Noord Holland. De kosten van het po bedragen circa f. 7 miljoen.

Het plan voor de restauratie is gemaakt door architect Jan Boot uit Zwammerdam in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven. Dit heeft de provincie Noord-Holland bekend gemaakt.

Het gebouw dateert uit 1922 en werd ontworpen door de architect Mart J. Stam. Het vier verdiepingen tellende gebouw, is een van de eerste betonconstructies in Nederland. Het pand is op de provinciale monumentenlijst geplaatst.

Sinds 1979 beheert de provincie een archeologisch depot dat is gevestigd te Haarlem. Dit is echter vol en voldoet niet aan de eisen van de arbowet. Het is te donker en de luchtverversing is onvoldoende. Daarom is een nieuw depot noodzakelijk en gebouw Mercurius leent zich hier goed voor.

Op de derde verdieping wordt een museum gevestigd, op de eerste verdieping komt een opslagruimte en op de tweede etage wordt kantoorruimte gerealiseerd. De begane grond wordt ingericht als entree- en ontvangstruimte. Het uiterlijk van het gebouw blijft gehandhaafd.

Op dit moment staat het gebouw leeg. Om het te beschermen tegen vandalisme zijn er hekken om heen geplaatst. Het komt niet in aanmerking voor verbouwing tot appartementen omdat de aangrenzende gebouwen te veel geluidoverlast veroorzaken.

Reageer op dit artikel