nieuws

Amerikaanse bouw wacht op betere tijden

bouwbreed

De Amerikaanse bouwactiviteiten zijn in april verder ingezakt. Volgens F.W. Dodge zijn contracten voor nieuwbouw met 10 procent gedaald naar een jaarwaarde van $257,32 miljard, vergeleken met $286,81 miljard in maart.

De inzakking was algemeen, niet alleen de activiteiten in de huizenbouw daalden, maar ook in de sectoren van openbare werken en utiliteitsbouw. Zelfs de niet-residentiele bouwmarkt, die de totale cijfers tot nu toe binnen redelijke grenzen had gehouden, ging achteruit. De waarde van de contracten voor niet-residentiele bouw zakte met 15% in april naar $93,9 miljard, de grootste daling in een maand sinds november 1992.

Gedeeltelijk was de teruggang een gevolg van de sterke markt in de voorafgaande maand, zowel de scholen- als ziekenhuisbouw hadden recordhoogten bereikt in maart. De daling in deze beide sectoren met respectievelijk 13% en 38% bracht hen terug naar meer normale niveaus.

Wegenbouw

Minder verrassend was de daling met 25% van de commerciele bouw van kantoren, er is nog steeds een overschot aan kantoorruimte in de VS. De bouw van openbare werken en utiliteitsbouw daalde met 11% naar $51,7 miljard, vooral als gevolg van een forse teruggang, met 24%, in de bouw van riolen en watervoorzieningen. Alleen de wegenbouw was sterk, de activiteiten daar stegen met 19%, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met reparatiewerk na de winter dan een echte groei in de wegenbouw. De huizenbouw daalde ook, maar niet zo snel. Dodge heeft een achteruitgang gemeten in april van 5% naar $111,77 miljard. De recessie was algemeen, er werden zowel minder eengezinshuizen als huizen voor meerdere gezinnen gebouwd. De teruggang was algemeen in de VS, alleen in het Noordoosten was er wat meer activiteit.

Robert A. Murray, de vice-president voor economische zaken van Dodge ziet toch een sprankje hoop. “De bouwindustrie haalt duidelijk niet meer de gematigde groei met 8% tot 9% per jaar die we zagen in de periode 1992-1994 en tot nu toe is in 1995 de niet-residentiele bouw de enige groeisector geweest. Desondanks, als de economie een ‘zachte landing’ maakt en we een recessie ke vermijden, dan zal de niet-residentiele bouw de komende maanden weer aan ke trekken en dat zal de teruggang in de hele bouwindustrie beperken.”

Reageer op dit artikel