nieuws

A’ dam geeft ontwikkelaar miljoen voor opgeven strijd

bouwbreed Premium

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft het budgetrecht van de gemeenteraad geschonden door een poontwikkelaar f. 5,8 miljoen te bieden, in ruil voor het opgeven van zijn verzet tegen de vestiging van een tennispark.

Dat schrijven gedeputeerde staten van Noord-Holland aan het Groenen-raadslid R. van Duijn. Het oordeel van het provinciaal bestuur heeft verder geen gevolgen, omdat de gemeenteraad van Amsterdam achteraf het collegebesluit steunde en de verklaring dat het college in tijdnood verkeerde, accepteerde.

Het uitlekken van de transactie veroorzaakte begin dit jaar veel politieke beroering. Amsterdam wil op de Vietnamweide in het Amsterdamse Bos een tennishal bouwen. De hal moet weg van de huidige plaats, in verband met de door de gemeente daar zeer gewenste nieuwbouw van het ABN/Amro hoofdkantoor.

Projectontwikkelaar G. Bakker dreigde de plannen te doorkruisen. Hij kondigde juridische acties aan tegen de komst van een hal op de weide, omdat hij er zelf dure villa’s wilde bouwen. Amsterdam vreesde daardoor de vestiging van het bankkantoor mis te lopen. In ruil voor een financiele compensatie van 5,8 miljoen gulden, stapte Bakker over zijn bezwaren heen.

De gemeenteraad werd pas achteraf schriftelijk en mondeling geinformeerd over de transactie. Op verzoek van de Groenen legden de betrokken wethouders daarna bovendien verantwoording af tegenover de gemeenteraad. GS vinden dat het college conform de wettelijke bepalingen vooraf om toestemming van de raad had moeten vragen, ondanks de tijdnood. Dat een meerderheid van de raad het achteraf eens is met het besluit, doet daar niets aan af, aldus het provinciebestuur.

Reageer op dit artikel