nieuws

Zandhandel Gebr. Kok doet voldoende tegen overlast

bouwbreed Premium

Nog meer investeringen om overlast door stuifzand tegen te gaan, ke van de Gebroeders Kok uit Bergambacht in redelijkheid niet worden geeist.

Een woordvoerder van de gemeente zei dat tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag. De hoorzitting werd gehouden naar aanleiding van een door overbuurman van de Gebroeders Kok, de heer W. Boom, aangespannen spoedprocedure. De zand- en grindhandel van Kok is aan de Lekdijk-West in Bergambacht gevestigd.

Volgens de aan het bedrijf verleende hinderwetvergunning moet verstuiving van zand voorkomen worden. Enige tijd terug legde de gemeente een dwangsom op om naleving van dit voorschrift af te dwingen. Weer wat later trok zij de dwangsombeschikking weer in. Tegen dat besluit tekende Boom beroep aan bij de Raad van State. Hij zegt nog regelmatig bergen zand op zijn eigendommen te vinden. Dat zou onaanvaardbaar zijn.

De gemeente is er inmiddels van overtuigd geraakt dat de zandhandel voldoende heeft gedaan. Er is een ton uitgegeven aan een sproeiinstallatie en windschermen. Het bedrijf zou nog wel iets meer ke doen, zoals het afdekken van de stortbakken. Dat is technisch bezien echter zo moeilijk, dat er een zeer fors prijskaartje aan hangt. Voorts vindt de gemeente dat de handel de oudste rechten heeft. Het bedrijf is zeventig jaar ter plaatse gevestigd. Boom kwam er veel later wonen en zou hebben moeten inschatten waarmee hij te maken kreeg toen hij het huis kocht.

De Raad van State doet over een aantal weken uitspraak over het intrekken van de dwangsombeschikking.

Reageer op dit artikel