nieuws

Westduitsers drijven in het oosten de huizenprijzen op

bouwbreed

Wie de pagina’s vol advertenties voor koophuizen in het oosten van Duitsland leest, slaat bij het lezen van de prijzen voor vierkamerflats tot rijtjeshuizen de schrik om het hart.

Wie kan als Oostduitser in ’s hemelsnaam DM 600.000 tot DM 800.000 voor een huis betalen dat een behoorlijk eind weg van een grote stad ligt?

De huizenbouw in het oosten des lands wordt maar al te vaak gefinancierd door Westduitsers die gebruik maken van de reeks fiscale verlichtingen bij investeringen in het oosten van Duitsland. De huizen worden te huur aangeboden tegen exorbitante prijzen.

Maar de huizenprijzen in Berlijn, Dresden en Leipzig vertonen de te tijd een dalende tendens. Vooral in Berlijn is vanaf 1992 voortdurend gebouwd en verkocht onder sterke invloed van de hoofdstad-euforie’. De poontwikkelaars hebben met prijzen van DM 5500 tot DM 9000 per m2 voor woonruimte tot ver in de provincie Brandenburg goud verdiend. Nu de navraag ‘ vooral in de luxe prijsklasse ‘ sterk stagneert, moeten ze hun huizen en flats tegen lagere huren aanbieden.

De fiscale voordelen blijken menigeen met economische blindheid geslagen te hebben. Aan attractieve prospectussen en verkopers die op dikke provisie uit waren, werd zonder meer geloof gehecht. Menig Westduitser met een goed gevulde beurs vertrouwde louter en alleen op het woord van zijn belastingconsulent en maakte zelfs geen bezichtigingsreisje naar het woonpo waarin hij zijn geld belegde. ”Verstand en intelligentie werden aan de garderobe afgegeven, in de vurige hoop op belastingvermindering”, aldus de Munchense projectontwikkelaar Hans-Dieter Meyerhoff, aanbieder van vastgoed in Oost-Duitsland.

”Op enkele economisch interessante plekken in de luwte van het platteland worden woningen aangeboden voor prijzen rond de DM 4000 per m2 en betaalbare huren van 12 tot 13 DM per m2 per maand. Dat zijn de plekken waar beleggers van kapitaal behalve fiscale voordelen ook nog goede kans op groei van hun kapitaal maken.”

Reageer op dit artikel