nieuws

Uit weekbladen

bouwbreed Premium

Dat de asperge wit moet zijn, maakt de groente arbeidsintensief. Dat dit tot zwart werk leidt, lijkt onvermijdelijk. HP/De Tijd bericht vanaf de velden over deze soap-opera. Het weekblad kijkt verder over de grenzen in Jordanie dat veel hinder ondervindt van de toenemende Israelische toeristenstroom. Hoteleigenaren beklagen zich over de diefstal van tapijten, gordijnen, schilderijen en zelfs kranen; goederen die bij de douane weer ke worden opgehaald. “Straks staan we nog te boek als de Duitsers van het Midden-Oosten.”

Bezorgdheid heerst er ook onder een aantal kunstenaars, die afwillen van het beeld dat kunst alleen glamour is. “De huidige kunst lijdt aan esthetische tunnelziekte.”

Met het oog op de komende finale wordt het Ajax-systeem onder de loep genomen; de grootste creatieven ke het succesvolle collectief slopen. Het omslagartikel gaat over de vallende ziekte waar iedereen van tijd tot aan lijdt: jaloezie.

Aanstaande zondag protesteren milieu-organisaties onder de leus ‘Schiphol is groot genoeg’ bij de luchthaven tegen de uitbreiding van een vijfde baan. De Groene Amsterdammer constateert dat infrastructuur niet automatisch leidt tot rendement. Steeds meer als ‘hard’ gepresenteerde Schiphol-feiten blijken luchtballonnen.

Het blad weet verder te melden dat volgende maand een andere grote demonstratie te verwachten is: die van de Nationale Volkspartij (NVP), de opvolger van CP’86 samen met het Vlaamse Blok. Het motto: Van Dollard tot Duinkerken: een natie’. Aan het woord komt de nieuw gekozen-NVP voorzitter Ruitenberg: “Nationalisme spreekt me aan, maar ik ben geen racist. Ik ga met een Surinaamse vriend op vakantie naar Torremolinos en op zaterdagavond ga ik in de stad een broodje shoarma eten bij een Turkse kameraad van me. Maar dan draag ik wel een t-shirt met de tekst ‘het is fijn blank te zijn’.

Het aantal vlieg- en autokilometers, de produktiecijfers, het energieverbruik, de emissie van broeikasgassen. Alles blijft maar doorgroeien. Is het niet de hoogste tijd om onder ogen te zien dat ‘duurzame ontwikkeling’ met de huidige trend gewoon niet mogelijk is? Milieucrisis in de verzorgingsstaat?

De gemiddelde burger heeft wel eens zorgen voor morgen, maar wat overheerst is toch het Ajax-gevoel (“we are the champions”) schrijft Hervormd Nederland. In het onlangs verschenen boek ‘Duurzaamheid en democratie’ constateert hoogleraar Michiel Korthals dat de milieurisico’s – ozongat, broeikaseffect, verzuring – alleen tot de burger doordringen met behulp van metingen en modellen die door bijna niemand te controleren zijn.

Bij kwesties als de Betuwelijn en Schiphol worden wij om de oren geslagen met ‘milieu-effectenrapportages’, waarop het kabinet zijn besluiten neemt. Een ondoorzichtig steekspel waarin het probleem – milieuverwoesting – nooit echt gedefinieerd wordt.

Antieke huizen, kerken en kantoren; alles wordt in Hong Kong zonder pardon neergehaald. Een gebouw dat dertig jaar staat, is antiek en wordt vervangen door spiegelende torens van zestig verdiepingen hoog. Dat lot onderging ook het Hilton, want een kantoortoren is bijna tien maal zo lucratief als een vijfsterrenhotel, waarmee deze afbraak en bouwwoede kan worden verklaard. Met een verkoopwaarde van f. 4000 per vierkante meter in het centrum heeft de Britse kolonie de duurste kantoren ter wereld, aldus Elsevier.

Het blad heeft verder aandacht voor de bulldozer van Vilvoorde, de Belgische premie Jean-Luc Dehaene (waar hij slaapt, waakt en werkt groeit geen sprietje gras meer), en de op uitbreken staande Grote Telefoonrevolutie (ik bel dus ik ben). Johan Neeskens kijkt terug op zijn Ajax-tijd (Zwitserse boeren gaan zorgvuldiger met hun vee om dan Ajax met zijn oud-spelers).

De provincie Noord-Holland is de eerste in de nieuwe serie Advertentionele Specials over de Nederlandse provincies die het weekblad publiceert.

Het bad rust op een draagbalk. De draagbalk is totaal vermolmd. We hadden wel dwars door de vloer ke zakken. De afvoerbuis is met een touwtje aan het bad bevestigd. Op de draagbalk is een vrijwel naakte elektriciteitsdraad gemonteerd. De badkamer is niet geaard. We hadden geelektrokuteerd ke worden. Maar we zijn zondagskinderen, we leven. Het zal je huis maar wezen; Weekboek Huis over een woning zo bros als chocola.

Vrij Nederland komt dit keer met een Kinderrepubliek der letteren, waarin het ABC van het voorlezen; melk die altijd moet. Het straatbeeld van Havana werd vastgelegd door fotograaf Ad van denderen De dollars komen nog steeds uit het toerisme; veel wordt geinvesteerd in de restauratie van hotels in prerevolutionaire grandeur.

Schelto Patijn zal de komende tijd de gevolgen van het referendum moeten verwerken. Hoe denkt men in de hoofdstad over de burgervader? “Hij is snel, dat wijst op hoge intelligentie. Maar hij is ook ongeduldig. Het kan gebeuren dat hij daardoor informatie mist”, aldus hoofdcommissaris Eric Nordholt.

Reageer op dit artikel